Това руско семейство не наблюдава ядрена експлозия до техния град, както твърдят медиите

Няколко международни медии публикуваха снимки на съвсем различен инцидент, докато съобщаваха за експлозията, станала на 8 август във военно поделение в руската провинция Архангелск, която отне живота на петима души.


По-специално, Al Jazeera и AP публикуваха снимка, на която се появява семейство от трима души, наблюдаващи мощна експлозия, която се случва в далечината.


Въпросният кадър обаче всъщност показва експлозиите, възникнали на 5 август във военните складове в град Ачинск, в сибирския район Красноярск, а не събитията в Архангелск.


От друга страна, няколко международни медии, включително MSNBC и The Guardian, заявиха, че експлозията в Архангелск е станала по време на тест на ядрена ракета. Британският вестник The Daily Star дори сравни инцидента с трагедията в Чернобил от 1986 година.


От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви чрез профила си в Twitter, че страната му „научава много от неуспешната експлозия на ракета в Русия", като заяви, че армията му има „подобна технология, но по-напреднала".


Американският президент също така предположи, че това е тестът на ядрена круизна ракета Буревесник или Skyfall, както НАТО я нарича.


Въпреки това миналата събота Руската държавна корпорация за атомна енергия Росатом обясни, че запалването и последвалата експлозия са станали по време на тестовете на ракета на морска платформа.


"В края на тестовете ракетното гориво се запали и впоследствие се случи детонацията. След експлозията няколко служители бяха отхвърлени в морето. Търсенето продължи, докато имаше надежда да се намерят оцелели", казаха от организацията.


Руските военни също заявиха, че инцидентът не е довел до отделянето на опасни вещества в атмосферата и че нивата на радиоактивност остават нормални в района.


От своя страна бившият военен Хосе Антонио Алкайде заяви, че западните страни се стремят да се възползват от тези видове неуспехи, за да увеличат предполагаемата заплаха от Русия.

Станете почитател на Класа