Индийският космически кораб Чандраян-2 лети към Луната

Индийската мисия Чандраян-2, стартирала на 22 юли от космическия център Сатиш Дхаван, отбеляза още един крайъгълен камък при пътуването си до Луната, като остави орбитата на Земята зад себе си и се приближи до тази на Луната.


Индийската организация за космически изследвания, която ръководи мисията, обяви в изявление, че "последната маневра за издигане на орбитата на космическия кораб Чандраян-2 е извършена успешно на 14 август 2019 г."


"По време на тази маневра двигателят с течно гориво на космическия кораб бе стартиран за около 1,203 секунди. С това Чандраян-2 влезе в пътя за лунна трансференция", заявиха от организацията.


Очаква се Чандраян-2 да се приближи до естествения спътник на нашата планета на 20 август, когато неговият двигател ще стартира отново за да вкара космическия кораб в лунна орбита. След няколко маневри в орбита, "модулът за кацане на Vikram ще бъде отделен от кораба на 2 септември 2019 г. Предвижда се да направи меко кацане на лунната повърхност на 7 септември".


Мисията на Чандраян-2 има за цел да изследва южния полюс на Луната, да проведе научни експерименти и да проучи химичния и минерален състав на нейната повърхност. В случай на успех, за първи път „луноход" ще се приземи близо до южния полюс на Луната, научно важен регион, тъй като бе показано, че той съдържа заледена вода.

Станете почитател на Класа