Тръмп подготвя заповед за промяна на начина, по който се управлява мрежовото съдържание

Белият дом подготвя заповед, която може коренно да промени начина, по който се управлява съдържанието, публикувано в социалните медии. Това изглежда е опит на президента на САЩ Доналд Тръмп да прекрати антиконсервативните пристрастия, които той приписва на тези платформи.

 

Според проекта до който CNN има достъп, заповедта, , озаглавена „Защита на американците от онлайн цензура", ще бъде поверена на Федералната комисия за съобщения (FCC) за регулиране как Facebook, Twitter и други големи технологични компании избират това, което се появява на техните уебсайтове.

 

По-конкретно, проектът, който все още е в начален стадий и подлежи на промяна, изисква FCC да разработи нови регулации, които да изясняват как и кога законът защитава тези компании, когато решат да премахнат съдържание от своите платформи. Проектът, чието съществуване първоначално беше докладвано от Politico, също така изисква Федералната комисия по търговия да вземе предвид тези нови политики при подаване на съдебни дела срещу тези компании или откриване на разследвания на техните практики.

 

Предложението има за цел значително да намали защитите, предоставени на компаниите съгласно раздел 230 от Закона за благоприличие на комуникацията. Понастоящем компаниите за социални медии не носят отговорност за съдържанието, публикувано от техните потребители, и те също получават имунитет за премахване на съмнително съдържание, стига това премахване да изглежда „добросъвестно". Изпълнителната заповед би отнела този имунитет, ако потребителят не бъде уведомен, че съдържанието се премахва или ако решението се счита за антиконкурентно, несправедливо или подвеждащо.


Изпълнителната заповед ще се прилага за компании с месечна база от потребители, която възлиза на или надвишава една осма от населението на САЩ. Това означава, че освен Twitter и Facebook, компании като Google, Pinterest и Snapchat също могат да бъдат обект на разследване.

 

Според обобщението администрацията на Тръмп е получила 15 000 жалби - вероятно чрез нов инструмент, стартиран през май - срещу компании в социалните медии, за които се твърди, че цензурират политическия разговор в техните платформи.

 

В тази връзка заповедта също така ще поиска от Федералната търговска комисия да отвори публично досие за жалби и да работи с Федералната комисия за съобщения, за да проучи как технологичните компании модерират съдържание в своите платформи и дали правят това безпристрастно.

 

Президентът Тръмп и други консервативни лидери отдавна твърдят, че консервативното съдържание е цензурирано в големите социални мрежи. Президентът заяви миналия май, че ситуацията в социалните мрежи "се влошава и влошава за консерваторите " на тези платформи.

Станете почитател на Класа