Тестват способността на бактерии за извънземен добив

Екип от астробиолози от Европейската космическа агенция (ESA) изпрати 18 различни щама бактерии на Международната космическа станция, за да определи дали е възможно да се извърши извънземен биодобив в среда без гравитация. Тези микроорганизми биха могли да помогнат човешкото изследване на космоса извън границите на Земята, съобщава космическият портал.


В хода на експеримента, наречен BioRock, изпратен в края на юли на борда на космическия кораб SpaceX Dragon, ще бъде проучена подробно важността на гравитацията за този тип бактерии, както и способността им да извличат икономически интересни хранителни вещества и елементи от базалтови скали.


Този тип микроорганизми използват минерала като гориво, като се възползват от прехвърлянето на електрони, за да останат живи, така че в процеса те отделят определени видове метали, без да се изисква допълнително прилагане на енергия, според научното обяснение на процеса.


Ако резултатите са успешни, изследванията могат да улеснят пътя на човешкото изследване в космоса, в допълнение към развитието на мащабен добив в извънземни скални почви. Процесът на биодобив, който вече се практикува на Земята, би ни позволил да набавяме ресурси на места, далеч от нашата планета.


"Надяваме се да получим информация за това как микробите растат в космоса и как бихме могли да ги използваме при изследване на човека и в колонизацията на космоса, от минното дело до превръщането на скали в почви на Луната и Марс", казва Чарлз Кокъл, астробиолог в университета на Единбург и ръководител на проекта.


"Разбирането как микробите взаимодействат, растат и извличат елементи от скална повърхност в микрогравитация и симулирана гравитация на Марс, ще ни покажат за първи път дали ниската гравитация засяга способността на микроорганизмите да се прилепват към скални повърхности и да извършват биодобив", обясни Кокъл.

Станете почитател на Класа