Бюджетният дефицит на САЩ вече е повече от целия за миналата година

Бюджетният дефицит на САЩ за десет месеца вече задмина стойностите за цялата изминала година на фона на изпреварващия приходите ръст на разходите.

Финансовата пропаст нараства до 866,8 млрд. долара през първите десет месеца на фискалната година, започваща през октомври. Това представлява ръст от 27% спрямо същия период на предходната година, съобщиха от американското финансово министерство. Това е повече от миналогодишният недостиг от 779 млрд. долара, който бе и най-големият от 2012 г. насам, съобщава Bloomberg.

В същото време от началото на годината приходите са нараснали с 2%, а разходите – с 8%. Макар и скромен източник на средства, наложените от администрацията на Доналд Тръмп мита, са спомогнали за близо двойно увеличение на средствата от митнически такси до 57 млрд. долара за периода.

 

Бюджетният дефицит на САЩ вече е повече от целия за миналата година

 

Данъчните съкращения, увеличените федерални разходи, както и застаряващото население, допълнително утежняват фискалното бреме, въпреки че според републиканците реформата на данъчното законодателство ще дадат тласък на икономическия растеж и ще увеличат приходите на федералното правителство.  Приходите от корпоративния данък са нараснали с 3% между октомври и юли, а тези от индивидуални данъци – с 1%, показват данните на министерството.

В същото време годишният бюджетен дефицит на САЩ се очаква да прехвърли прага от 1 трлн. долара през 2022 г., предупредиха от Бюджетната служба към Конгреса. Надпартийната агенция се очаква да обнови 10-годишните си бюджетни и икономически прогнози на 21 август.

Само през месец юли бюджетният дефицит на САЩ е бил в размер на 119,7 млрд. долара спрямо 76,9 млрд. долара година по-рано, показват още данните.

 

Елена Илиева

Станете почитател на Класа