Заслужил ли е Европейският съюз популярността си?

Популярността на Европейския съюз (ЕС) сред неговите жители се увеличи до най-високото ниво от десетилетие насам, докато вярата в правителствата на страните членки отслабва. Това трябва да е сигнал за националните лидери, които отказват да споделят властта или да спазват демократичната уредба, пише Леонид Бершидски, цитиарн от Bloomberg TV Bulgaria.

Гласоподавателите са по-удовлетворени от ЕС, сочи последно изследване на Евробарометър. Около 45% от тях виждат блока в позитивна светлина, докато само 17% в негативна, което е най-положителният рейтинг от 2009 г. насам. 61% от европейците са оптимисти относно бъдещето на ЕС, а най-голям брой от неговите жители от 15 години насам смятат, че гласът им е чут в Съюза.

Разгледано страна по страна, блокът се представя изключително добре. В 23 от 28-те държави членки възприятията за ЕС се подобряват спрямо предходната година, докато в 20 от страните мнозинството от гражданите има позитивно отношение към него.

 

Заслужил ли е Европейският съюз популярността си?

 

Зад тази розова картина обаче прозират знаците, че ЕС прави не всичко правилно. Ясно е, че несигурностите, съпровождащи Brexit във Великобритания, направиха гласоподавателите в останалите страни по-признателни за позитивите на блока. В Кралството обаче делът на хората с позитивно отношения към ЕС спада до 38% от 43% година по-рано – най-същественото отстъпление в държава членка.

Друг притеснителен знак е, че имиграцията все още е начело на опасенията на гражданите в блока, три години след миграционната криза в Европа. Националните дебати по темата са непрестанни, но все още нищо не се е случило на ниво ЕС, което да ги успокои. 

По всичко личи и че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ще бъде заменен на поста от бившия германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен в края на октомври, не е направил много, което да забелязват избирателите. Сред предимствата, споменати от респондентите на Евробарометър, само „по-евтини разговори при използването на мобилен телефон в друга държава от ЕС“ се дължи на администрацията му. Юнкер постигна малък напредък и по отношение на климатичните промени - тема, която за първи път среща най-голяма загриженост сред гласоподавателите в Европа след миграцията.

Така излиза, че възприятията за ЕС се подобряват основно, защото икономическата криза се оттегли почти навсякъде в Стария континент, защото Brexit е непривлекателен пример и защото САЩ престанаха да бъдат „блестящият град на хълма“ под управлението на президента Доналд Тръмп.

Одобрението към блока всъщност не се увеличава заради правилните му действия и мерки и остава уязвимо и на най-слабото забавяне на икономическия растеж, заключва Бершидски.

 

Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа