Ким Чен Ун ръководи пробното изстрелване на "ново севернокорейско оръжие"

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наблюдавал изпитателния изстрел на „ново оръжие" в събота, съобщава агенция KCNA.


Севернокорейските учени завършиха ново въоръжение, което беше тествано по заповед на лидера на азиатската страна, който бе свидетел на изстрелването на няколко снаряда.


Според Ким Чен ун е разработена нова неуточнена оръжейна система, която се адаптира към теренните условия на страната, благодарение на факта, че обединява поредица от тактически характеристики, които я правят по-ефикасна в сравнение с други съществуващи оръжия.


Северна Корея е изстреляла неидентифицирани снаряди край източното си крайбрежие във вторник, довеждайки изстрелванията до четири за по-малко от две седмици, съобщи южнокорейската армия.


Севернокорейският лидер Ким Чен Ун нарече изстрелването на ракети "предупредително" за САЩ и Южна Корея.


Междувременно севернокорейското външно министерство осъди съвместните американски военни учения с Южна Корея, които то определи като „открито презрение и грубо нарушение" на постигнатите споразумения за подобряване на отношенията между Пхенян и Вашингтон и гарантиране на траен мир на Корейския полуостров.


„Подобни агресивни действия показват, че властите на САЩ и Южна Корея нямат политическата воля да изпълняват съвместните декларации и поддържат позицията си да продължават да се сблъскват с нас като врагове", заяви говорител на външното министерство, цитирана от агенцията KCNA.


Южна Корея и Съединените щати се договориха да започнат в неделя втората фаза на съвместните си военни учения, което породи напрежение със Северна Корея, на което тя отговори със старт на неидентифицирани снаряди край източното крайбрежие.


От тази неделя двете страни планират да изпълнят компютърни тренировки за подготовка за евентуалното избухване на мащабна война на Корейския полуостров.


От своя страна Пхенян счита тези учения като предизвикателство за преговорите за денуклеаризация в региона.

Станете почитател на Класа