Затаиха обида – САЩ заплашиха да изведат войските си от Германия

Според Die Welt САЩ заплашват да изтеглят войските си от Германия. Както обяснява изданието, Вашингтон е просто ядосан, че Берлин категорично отказа да участва във военната операция на САЩ в Персийския залив и отхвърли искането на Белия дом да изпрати сухопътни войски в Сирия.

В навечерието на пътуването на главата на Белия дом Доналд Тръмп в Европа, САЩ заплашиха да изтеглят войските си от Германия, според Die Welt.

"Това е просто обидно - данъкоплатците в Съединените щати продължават да плащат за 50 000 американски войници в Германия, докато германците използват търговския си излишък за вътрешни нужди”, заяви Ричард Гренел, посланик на САЩ в Берлин.

 

 

И посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахер е недоволна от позициите на правителството на канцлера Ангела Меркел.

„Полша харчи 2 процента от БВП за отбрана и по този начин изпълнява задълженията си към НАТО. Германия не го прави. Ще се радваме, ако американските войски се прехвърлят от Германия в Полша”, написа Мосбахер на страницата си в „Туитър”.

Фактът, че САЩ могат да прехвърлят войските си от Германия в Полша, президентът на САЩ Доналд Тръмп изясни през юни по време на среща с полския лидер Анджей Дуда във Вашингтон, припомня Die Welt.

От своя страна, Гренел, продължава изданието, споделя изцяло позицията както на ръководителя на Белия дом, така и на американския посланик в Полша.

"Президентът Тръмп и Жоржета Мосбахер са прави", заяви американският посланик в Германия. „Много президенти са искали най-голямата икономика в Европа да плати за собствената си отбрана. Много администрации настояват за това от много години”, допълни той.

В тази ситуация американците и президентът на САЩ просто трябва да реагират, призоваха висш дипломат.

Според Die Welt, Вашингтон е просто ядосан, че Берлин категорично отказа да участва във военната операция на САЩ в Персийския залив. Германия веднага отхвърли и молбата на САЩ да изпрати сухопътни войски в Сирия.

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа