Иран опроверга думите на Помпео

Официален представител на МВнР на Иран заяви, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео погрешно интерпретира думите на външния министър Мохамад Джавад Зариф за предполагаемата готовност на Техеран за преговори, пише The New York Times. В Иран подчертаха, че ракетната програма на страната не подлежи на обсъждане с която и да е държава.

Във вторник държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Иран "за първи път" е готов за преговори по своята ракетна програма, съобщава The New York Times. Американският президент Доналд Тръмп побърза да нарече това доказателство за ефективността на санкциите на САЩ срещу Иран.

 

 

Само няколко часа след изявлението на Помпео на пресконференцията преди заседанието на правителството на САЩ, външният министър Мохамад Джавад Зариф опроверга думите на държавния секретар. Според официалния представител на иранското външно министерство, Помпео и Тръмп тълкуват погрешно думите на Зариф. Така той не декларира желанието на страната да преговаря, но отново подчерта, че ако САЩ "искат да говорят за ракети, те трябва да спрат да продават оръжия, включително ракети, на регионалните държави".

The New York Times отбелязва, че това е препратка към американското военно сътрудничество със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други противници на Иран сред арабските страни.

Подобна размяна на коментари и очевидното изкривяване от страна на администрацията на Тръмп на изявлението на Зариф, както предполага изданието, показва опита на Вашингтон да превърне седмиците на конфронтация с Иран във възможност за преговори, а също така ни напомня колко трудно ще бъде да се постигне това.

Въпреки всичките похвали на американския лидер за неговата политика на санкции, позицията на Ислямската република остава непроменена - не може да се говори за никакво сътрудничество, докато САЩ не се върнат към изпълнението на условията на ядрената сделка.

"Струва ми се, че администрацията отчаяно търси признаци, за това, че те (американските санкции - ИноТВ) работят и Иран е готов за преговори", каза един от експертите по Близкия изток Филип Гордън. И дори, ако и двете страни се съгласят да започнат диалог, има всички основания да се смята, че те няма да могат да постигнат споразумение.

Очевидно Белият дом счете за отслабване в позицията на Иран интервюто, което външния министър даде на американския телевизионен канал NBC, намирайки се в Ню Йорк във връзка със заседанието на ООН.

Въпреки това неговият представител заяви, че иранската ракетна програма "не подлежи на обсъждане при никакви обстоятелства с която и да е държава и точка", съобщава The New York Times.

 

 

 Превод: М.Желязкова  https://pogled.info

Станете почитател на Класа