Анкара няма да се откаже от газа

В този спор с Кипър никой не е на страната на Турция - дори Москва отхвърля турските претенции. И въпреки това Анкара няма да се откаже от проучвателните си сондажи край кипърския бряг. Поради тези две причини:

 

 

 

За Турция конфликтът около пробните турски сондажи край Кипър идва като по поръчка. В дъното на спора се крие претенцията на Турция към териториалните води южно от нейното крайбрежие, които обаче, според международната общност, се намират под кипърски суверенитет. Позицията на Турция я поставя в изолация – срещу нея вече се обявиха ЕС, САЩ, а също и Русия. Въпреки това Анкара не се отказва от спорния си проект за сондажи. За това има поне две причини

Конфликт, който мобилизира всички

Първо – управляващата Партия на справедливостта и развитието постепенно губи подкрепа, защото все по-осезаемо се превръща в обикновен инструмент за опазване на властта. А конфликти като кипърския открай време мобилизират и сплотяват както много турци, така и правителство и опозиция.

 

Турският сондажен кораб Фатих търси газ край кипърския бряг

 

В ролята на гарант

Второ – Анкара всячески се старае да блокира опитите на кипърските гърци да приобщят кипърските турци. Защото големите газови залежи край Кипър ще осигурят на острова благополучие, а това за много кипърски турци ще бъде добре дошъл повод да се измъкнат от опеката на Анкара, която досега им носи единствено бедност. Ето защо Турция официално се позовава на ролята си като гарант на Кипър и предявява претенции към газовото находище.

 

 

Райнер Херман „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени!

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа