Иран: Вратата на преговорите е отворена, ако Тръмп отмени санкциите

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви в интервю за NBC, че Ислямската република не иска война със САЩ, но президентът Доналд Тръмп трябва да отмени тежките икономически санкции срещу Техеран, за да отвори пътя за диалог.


"След като тези санкции бъдат премахнати, тогава пространството за преговори ще е напълно отворено", каза Зариф по време на посещението си в Ню Йорк на Конференцията за устойчиво развитие, и посочи, че Вашингтон подкопава дипломацията, като се оттегли едностранно от историческото ядрено споразумение от 2015 г.


"САЩ излязоха от масата за преговори и тяхното завръщане винаги ще бъде добре дошло", каза Зариф, като заяви, че нито едно от двете правителства не търси въоръжен конфликт.


„Не мисля, че президентът Тръмп иска война, но мисля, че около него има хора, които не биха били против, но не ще успеят, защото считам, че в крайна сметка ще надделее благоразумието. Мисля, че САЩ си играят с огъня", добави той.


Що се отнася до иранската ядрена програма, Зариф заяви, че Иран няма интерес да получи ядрен арсенал, въпреки че би могъл да построи бомбата, ако искаше. "Ако бяхме заинтересовани от разработването на ядрени оръжия, можехме да го направим преди много време", каза той.


От друга страна, президентът на Иран, Хасан Рохани, също така увери на 14 юли, че страната му е готова да разговаря със САЩ, ако Вашингтон се върне към ядреното споразумение и вдигне наказателните мерки, установени срещу Техеран.

Станете почитател на Класа