НАСА обясни защо САЩ все още не са се върнали на Луната и не са достигнали Марс

Администраторът на НАСА Джим Бриденстайн смята, че " САЩ щяха да се върнат на Луната и дори вече да са на Марс, ако не бяха политическият риск и проблемите с финансирането на тези инициативи ". Това заяви той в интервю за програмата "Лице на нацията" на верига CBS.


Неговата организация вече се е опитала да започне двете мисии през 90-те и в началото на 21-ви век, но " тези програми бяха много дълги и изискваха твърде много пари". Тези пречки са мотивирали сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп, да реши, че е необходимо да се върви по-бързо.


За да изпълни желанието си да се върнат на нашия спътник в рамките на пет години, обитателят на Белия дом "е променил искането си за бюджети и постигнал необходимите ресурси с намерението плановете му да станат реалност", уточни ръководителят на североамериканската космическа агенция.


Той потвърди, че „Тръмп остава ангажиран на 100% с плана да се върнем на Луната през 2024 г., въпреки че крайната му цел е да се постави знамето на Съединените щати на Марс, защото това би било постижение, което ще вдъхнови всички американци".


Затова НАСА планира да се върне на Луната, " за да научи как да се живее и работи в друг свят и в крайна сметка да има по-голям достъп до Слънчевата система от всякога и да достигне до червената планета ". В допълнение, администраторът потвърди отново, че първият човек, който отново ще стъпи на нашия сателит ще бъде жена - астронавт.


НАСА ускори своята космическа надпревара, тъй като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че страната му желае да ускори календара за връщане на Луната за 2024 г., последната година от възможния втори мандат на Доналд Тръмп.


Името на мисията е Артемида, гръцката богиня на Луната и сестра-близнак на Аполон - името, което Вашингтон даде на космическата програма, която позволи пристигането на човек на нашия спътник през 1969 година.

Станете почитател на Класа