Мисионен център на ЦРУ в Иран: химера извън закона създадена в името на войната

През юли 2017 година ЦРУ обяви създаването на нова перспективен – иранския мисионерски център – нова „специална единица“, насочена към анализиране и разработване на американските планове за Иран.

Отделът е създаден по инициатива на директора на ЦРУ Джон Бренън, който напусна поста си след като администрацията на Тръмп дойде на власт.

Бренън смята така наречените „проблемни области“ – Северна Корея, Иран и т.н., изискват най-голямо внимание от страна на агенцията. Наследникът на Бренън, Майк Помпео, който се задържа на поста директор на ЦРУ малко повече от година преди назначаването на длъжност държавен секретар на САЩ, продължи тази политика.

 

 

Дейностите на ЦРУ бяха проведени в иранския оперативен отдел (Persia House) – група от политически и икономически специалисти по Иран, занимаващи се с анализи на събития в Иран и в иранската диаспора.

Според информация на източници, администрацията на Белия дом е разтревожена, че къщата на Персия ( Persia House) е пълна с ирански специалисти, които не обръщат особено внимание на промяната на режима в Иран.

Хората на Тръмп искаха много по-фокусирана и войнствена група, която да предоставя по-желана разузнавателна дейност, от съветника по националната сигурност Джон Болтън.

На мястото на ръководителя на иранския мисионерски център, ЦРУ назначи Майкъл Д’Андреа.

Д’Андреа заема централно място в програмата за разпити след събитията от 11 септември и ръководи Центъра за борба с тероризма на ЦРУ.

Убийствата и изтезанията са централни инструменти в работата му.

Именно Д’Андреа разшири програмата на ударите с безпилотници на ЦРУ, по-специално така наречените „профилни удари“. Профилният удар е особено спорен инструмент.

На ЦРУ е предоставено правото да убива всеки, който отговаря на специфичен профил, като например лице на определена възраст, или лице с телефон, който е бил свързан с някой от списъците на хората, от които се интересува ЦРУ. Извънсъдебните убийства са специалността на Д’Анндреа.

Що се отнася до позицията му в иранския мисионерски център, Д’Андреа е близо до арабите в Персийския залив, както твърдят бивши анализатори на ЦРУ. Арабите в Персийския залив настоятелно настояват за действия срещу Иран.

Тази гледна точка се споделя от Д’Андрея и част от неговия екип. Заради неговото твърдо отношение към Иран, Д’Андреа е известен – по ирония на съдбата, като „аятолах Майк“.

Д’Андреа и хора като Болтън са част от група хора, които имат вътрешна омраза към Иран и са близки по своя мироглед към саудитското кралско семейство.

Това са хора, които са готови на безразсъдно насилие и са готови на всичко, което ще предизвика война срещу Иран. Те не биха се спрели пред нищо. Д’Андреа и неговите „орли“ свалиха няколко експерти по Иран от иранския мисионерски център, например Маргарет Стромски, която беше ръководител на аналитичния отдел.

Останалите експерти, които можеха да представят гледна точка, различна от гледна точка на Помпео-Болтън, или бяха уволнени, а онези които останаха – мълчат, за да не бъдат уволнени.

Бивши служители казват, че в администрацията на Тръмп няма място за инакомислие по повод политиката на САЩ към Иран.

Съратник на Д’Андреа извън Белия дом – Томас Каплан, милиардер, създал две групи, насочени към смяна на режима в Иран.

И двете групи са „Обединение срещу ядрения Иран (UANI)“и „Проект за борба с екстремизма“.

Тези групи – и самият Каплан – популяризират програмата за пълното унищожаване на Иран като свободна държава.

Каплан обвини Иран за създаването на ИДИЛ, тъй като според Каплан Иран „използва ужасното сунитско движение“, за да разшири обхвата си от Персия до Средиземно море.

Такава абсурдност произтича от фундаментално неразбиране на шиизма – както казват Каплан и неговите съучастници – измама. Каплан, колкото и да е странно, споделя мнението на ИДИЛ повече, отколкото Иран – защото Каплан и ИДИЛ се ръководят от омразата си към онези, които следват шиитските традиции на исляма. Интересното е, че анти-иранските групи на Каплан се обединяват от финансирането на ЦРУ и от трети страни.

Ръководителят на UANI е Марк Уолъс, който е изпълнителен директор на финансовата група Tigris Kaplan, финансова компания с инвестиции, която, както признава тя, ще се възползва от „нестабилността в Близкия изток“.

Работи с UANI и с проекта за противодействие на екстремизма Норман Руле, бивш ръководител на националното разузнаване за Иран в американския офис на директора на националното разузнаване.

Роул предложи подкрепата си за усилията на Фонда на Арабия, воден от Али Шихаби – човек, който има тесни връзки със саудитската монархия.

Фондация Арабия е създадена, за да предостави на Саудитска Арабия инструментите за по-ефективна работа с обществеността.

Шихаби е син на един от най-уважаваните дипломати Саудитска Арабия Самир ал-Шихаби, който играе важна роля като посланик на Саудитска Арабия в Пакистан по време на войната, в която е създадена Ал Кайда.

Тези хора – Каплан и Болтън, Д’Андреа и Шихаби – се стремят да използват пълната сила на въоръжените сили на САЩ за постигане на опасните цели на арабските царства в Персийския залив (Саудитска Арабия и ОАЕ).

Когато Помпео говори пред камери, той работи за тях.

Всички горепосочени хора имат една задача – те искат война срещу Иран.

За тях няма такива понятия като право, вина, закон, морал.

Те няма да спрат, докато американските бомбардировачи не започнат да хвърлят смъртоносния си товар върху Техеран и Куме, Исфахан и Шираз. Те няма да спрат, докато не направят войната реалност.

 

Станете почитател на Класа