Boeing без поръчки, Airbus процъфтява в първия ден на Paris Air Show 2019

Американската компания Boeing не подписа нито един договор за доставка на самолети през първия ден на международното въздушно изложение Paris Air Show 2019, което се провежда във френската столица от 17 до 23 юни, според авиационната консултантска агенция IBA.iQ и канал CNBC.


Този търговски провал може да бъде свързан с неотдавнашните въздушни катастрофи, които се случиха с два самолета Boeing 737 MAX 8 в Индонезия и Етиопия, събития, които отнеха живота съответно на 157 и 189 души.


Очевидно мениджърите на Boeing очакваха да имат ниски продажби по време на Paris Air Show 2019, но реалността надхвърли тази песимистична прогноза. Изпълнителният директор на фирмата, Денис Муйленбург, не счита това събитие за платформа за правене на бизнес, а като възможност да убеди клиентите и доставчиците, че постигат напредък, така че 737 MAX да се върне в полет.


Понастоящем полетите на този тип самолети са забранени в повечето страни по света. "Ще го върнем на небето, когато е безопасно, това е най-важното нещо", каза Муйленбург.


Междувременно Airbus, втората по големина авиокосмическа компания в света след Boeing, регистрира заявки за 123 самолета по време на първия ден на Paris Air Show 2019.


Компанията Air Lease Corporation, която дава под наем стотици самолети на авиокомпаниите по целия свят, даде поръчка за 11 милиарда долара за 100 от самолета: 50 от модела А220-300, 23 от версията А321 и 27 от А321XLR.


Главният изпълнителен директор на Air Lease Corporation, Джон Плугер, каза пред CNBC, че XLR ще бъде "най-продаваният, когато първите доставки започнат през 2023 г. и това е истинската замяна на модела 757, но с много по-ефективна горивна база."

Станете почитател на Класа