Американското правосъдие обвини предполагаем информатор на WikiLeaks от ЦРУ

Бившият служител на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) и репортер на WikiLeaks, предполагаемо е помогнал да се разкрият начини за хакване на тази агенция, опитвайки се да започне "информационна война" срещу Вашингтон, се казва в меморандум, изготвен от американския прокурор от Ню Йорк, Джефри С. Берман. Текстът беше разкрит тази седмица.


Според документа, Джошуа Адам Шулте, арестуван през август 2017 г., „е внасял мобилни телефони в затвора МСС в Ню Йорк, създавал криптирани имейл профили, тайни профили в социалните медии и измамни статии за публично разпространение, не само пълни с дезинформация, но и съдържащи класифицирана информация."


Шулте, според доклада е обвиняем за "едно от най-големите изтичания на класифицирана информация, достигнал е до екстремни граници, опитвайки се да изнудва правителството, за да бъде освободен, като е заплашил, че ще разкрие още повече класифицирана информация", пише в публикацията.


Шулте поискал от властите да му платят 50 милиона долара като компенсация. В противен случай, той заплашвал да се опита да „прекъсне дипломатическите отношения и да затвори посолства на САЩ по целия свят".
В меморандума се посочва, че Шулте е участвал в поредица от "умишлени и незаконни действия, завършили с обявяването на информационна война срещу САЩ".


В момента Шулте е изолиран и може да има само контакти с членовете на семейството си и с неговия адвокат. В документа прокурорът отказва да отмени мерките за лишаване от свобода.


Шулте е обвинен за 13 случая на "предполагаема кражба на секретни разузнавателни данни от ЦРУ, която той е предал на организация, която възнамерявала да разкрие публично класифицирана, чувствителна и поверителна информация." Смята се, че Шулте стои зад публикацията „Vault 7", която разкри „хакерския" арсенал на ЦРУ. WikiLeaks публикува почти 9 000 документа, описващи способността на агенцията да извършва наблюдение чрез електронни устройства и да използва уязвимостите на платформите Android, iOS и Windows.


Ако Шулте бъде признат за виновен, той може да получи до 135 години затвор.

Станете почитател на Класа