Новата модификация на ЗРК „Сосна”

В интернет се появи видеозапис на противовъздушната ракетна система „Сосна“ („Бор“), която ще бъде демонстрирана на международния военно-технически форум „Армия-2019“ в Кубинка край Москва.

Ракетната система „Сосна“ ще бъде представена на най-новата конфигурация на шасито БМП-3. Разработчиците на комплекса отбелязват гъвкавост - „Сосна“ работи във всякакви метеорологични условия.

 

 

Ракетната система „Сосна“ се отличава с висока ефективност и точност на разбиване на въздушни оръжейни системи, висока жизнеспособност на бойното поле, както и пълна автоматизация на бойния работен процес и изключително кратко време за реакция. В допълнение, комплексът има рекорден обхват на унищожаване в сравнение с местните и чуждестранни системи с лазерна система за насочване.

Дванадесетте транспортно-пускови контейнера могат да бъдат разположени не само на шасито БМП-3: зенитно-ракетният комплекс е адаптиран и за шасито БТР-82А, и дори за верижното шаси на трактора МТЛБ. Екипажът се състои от двама души - шофьор и оператор-стрелец.

Според заместник-техническия директор на КБ „Нуделман“ Владимир Уклеев, машината провежда откриване и насочване в оптичния диапазон, следователно е невидима за радиолокационните системи на врага.

Комплексът е преминал всички държавни тестове. Създателите на „Сосна“ очакват, че оръжието ще попадне в програмата на държавната отбрана до края на годината.

Форумът „Армия 2019“ ще се проведе от 25 юни до 30 юни в изложбения център „Патриот“ в Кубинка, Московска област.

 

Превод: В.Сергеев https://pogled.info

Станете почитател на Класа