Иран е виновен? В ЕС не са убедени.

САЩ смятат, че Иран e виновен за атаките срещу двата петролни танкера в Оманския залив. В ЕС не са убедени и припомнят как започна войната в Ирак: със съмнителни доказателства за наличието

на оръжия за масово унищожение.

 

 

 

 

Новината, че след десет дни Иран вече няма да се придържа към атомното споразумение, свари външните министри на ЕС доста неподготвени. Според съобщението от Техеран, обогатяването на уран е толкова напреднало, че вече е невъзможно да се спазват ограниченията, наложени от международното споразумение.

Външните министри на ЕС искат да спасят атомното споразумение, което беше едностранно напуснато от САЩ. В това отношение те разчитат на сътрудничество с Русия и Китай. Но след атаките срещу два петролни танкера в Ормузкия проток напрежението в региона нарасна значително. А що се отнася до иранските искания за по-голяма икономическа подкрепа - тук ЕС е с вързани ръце.

 

Германският външен министър Хайко Маас на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург

 

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че обявеното от Иран едностранно редуциране на задълженията е "неприемливо" за европейците.

САЩ ще постигне целта си?

Иран беше поставил на европейците срок до 9 юли, за да изяснят как биха могли да смекчат икономическите последици от най-новите американски санкции. ЕС все още се опитва да намери финансов инструмент, чрез който да се извършват разплащанията между иранските и европейски фирми, търгуващи помежду си, така че те да не бъдат засегнати от американските наказателни мерки. Засега обаче редица големи европейски фирми, които искат да търгуват и със САЩ, се въздържат от бизнес с Иран, тъй като страхът им от санкции е голям. Може да се окаже, че американското правителство е на път да постигне целта си и да постави Иран на колене чрез икономически натиск.

Отговорен ли е Иран за атаките срещу двата петролни танкера в Оманския залив? Повечето от европейските външни министри смятат, че не може да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Външните министри на Германия, Люксембург, Австрия и Холандия смятат, че има нужда от повече информации за случилото се. Според тях, не бива да се правят прибързани изводи. Единствено британското правителство категорично зае страната на американците. В тази връзка външният министър на Люксембург Жан Аселборн припомни как преди 13 години се стигна до войната в Ирак. Американските тайни служби и американското външно министерство тогава съзнателно или несъзнателно заблудиха световната общественост с фалшиви доказателства за наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак.

Аселборн не скри, че не изпитва особено доверие към сегашното правителство във Вашингтон, нито към съветника по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. "Задачата на всеки външен министър е преди всичко да осуетява войни (...) Именно това трябва да направим и сега", предупреди той. Германският външен министър Хайко Маас изтъкна, че ЕС е длъжен активно да допринесе за намаляването на ескалацията, защото никой в света няма интерес от военен сблъсък, който да подпали целия регион.

САЩ критикуват ЕС

Американският външен министър Майк Помпео още в неделя остро разкритикува позицията на европейските външни министри в интервю за CBS и заяви, че освен публикуваното видео за атаката в Оманския залив, на европейците са били предоставени значително повече сведения за инцидента.

Дипломати от ЕС обаче оспорват това твърдение. Според тях, САЩ в действителност не са предоставили истински доказателства за вината на Иран. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш апелира за независимо международно разследване на инцидента. Люксембургският външен министър, който често е изказвал сурови критики по адрес на САЩ, подкрепя това предложение.

 

 

Станете почитател на Класа