Тръмп обвини "Ню Йорк таймс" за публикация за кибер атаки на САЩ срещу руската електрическа мрежа

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп определи като "врагове на народа корумпираните медии, докладвали за предполагаем стратегически план на американските власти засилване на кибератаките срещу руските енергийни мрежи".


"Това е виртуален акт на предателство на по-рано големия вестник, толкова отчаян за история, каква да е история, дори ако това е лошо за нашата страна", пише президентът в своя профил в Twitter. "Ще направят или ще кажат това, което им е нужно, без да мислят и в най-малка степен за последствията, те са истинските страхливци и, несъмнено, врагове на народа!"


По този начин Тръмп отговори на статия в Ню Йорк Таймс, в която се посочва, че американското разузнаване е засилило онлайн атаките срещу руските мрежи за електроснабдяване. Позовавайки се на няколко анонимни правителствени служители, Ню Йорк таймс твърди, че предполагаемото увеличение на кибератаките срещу руските електропреносни мрежи е "предупреждение за президента Владимир Путин". Според вестника, тази мярка може да доведе до евентуално масово прекъсване на електрозахранването на руската територия.


Статията твърди, че северноамериканската страна е пуснала първите си разузнавателни сонди в руските електрически мрежи през 2012 г. - четири години преди скандала за предполагаемата намеса на Кремъл в президентските избори. "Но днес американската стратегия е станала по-офанзивна. Работим в мащаб, който преди беше трудно да си представим," признава пред медията анонимен източник от американското правителство.


Въпреки че администрацията отхвърли искането на вестника за подробности относно предполагаемите конкретни действия в тази област, медията предполага, че планът на органите на САЩ може да се състои в проникването на злонамерени кодове, които могат да бъдат използвани за наблюдение или атака.


Статията посочва, че и Пентагонът, и американското разузнаване признават, че не са склонни да споделят с Тръмп подробности за операциите срещу Русия, страхувайки се, че той може да ги разкрие на чуждестранни служители.


Поддръжниците на най-агресивната антируска стратегия - информира вестникът - твърдят, че мярката е необходима за отмъщение срещу зловредния софтуер, който според тях Москва е вмъкнала в американските мрежи, за да саботира електроцентрали, тръбопроводи, газопроводи и доставки вода, пред възможността двустранните отношения между двете страни да станат напълно враждебни или да избухне конфликт.


Това обаче "носи значителен риск от ескалация в дигиталната студена война", казва авторът на статията.

Станете почитател на Класа