Огромен срив остави без ток Аржентина и Уругвай

Тази неделя около 7 часа местно време, спря да работи електрическата система почти в цяла Аржентина. Проблемът се разпространи във Федералната столица и провинция Буенос Айрес и бе регистриран в други части на страната като Кордоба, Санта Фе, Ентре Риос, Сан Луис, Ла Пампа, Мендоса, Чубут, Ла Риоха и Формоза. Тиера дел Фуего бе единствената провинция, която не бе засегната, тъй като не се захранва от националната електрическа система за взаимно свързване.


Прекъсването на електричеството е засегнало не само Аржентина, но бе регистрирано и в Уругвай. Дистрибуторът на електроенергия Едесур потвърди съществуването на "огромен срив в електрическата система за взаимно свързване, оставил цяла Аржентина и Уругвай без електрозахранване". Неуспехите в електроснабдяването са докладвани и в други граничещи страни като Южна Бразилия и някои градове в Чили и Парагвай.


Провинциалната енергийна компания на Кордоба от своя страна съобщи, че има "ограничение с нулево напрежение на 500 kV от националната взаимосвързана система, управлявана от Transener", и увери, че специалистите работят за определяне на причините за повредата и за възстановяване на доставките електрическа енергия.


Затъмнението се отрази на водоразпределителната система за питейна вода Aguas y Saneamientos Argentinos (AySa S.A.), която остана без енергия. От компанията помолиха клиентите да използват рационално водата.


Националната администрация на електроцентралите и енергийния пренос на Уругвай (UTE) установи, че проблемът е възникнал в Аржентина поради "мрежова повреда в съседната страна, и в Уругвай сега системата се вдига от нулата".


Секретариатът на Аржентина обяви в своето последно комюнике, че вече приблизително 98% от общото очаквано търсене в страната е нормализирано.


От своя страна, UTE докладва чрез своя Twitter акаунт, че в 18.30 е възстановил 98.5% от прекъснатите услуги, оставайки да попълни 1.5%, "основно в столицата".

Станете почитател на Класа