Егоистичният ход на Ердоган

Турция показва характер: купува руски ракети S-400 през главите на партньорите си от НАТО. Този курс обаче е опасен за Северноатлантическия съюз, предупреждава Петер Щурм от ФАЦ.

 

 

 

 

Какво представляват алиансите и за какво служат? Най-простият отговор на този въпрос е - за да могат членуващите в тях държави да имат взаимна полза и да предотвратяват конкретни заплахи. Или поне да бъдат готови да се противопоставят на потенциалните опасности.

За нуждата от компромиси

Само че ролята на алиансите все повече бива поставяна под въпрос. Защото големият брой участници трябва да постига компромиси в съвместната игра. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обаче очевидно е изключил от речника си думата "компромис" след несполучливия опит за преврат преди три години.

Проблемът в отношенията с Ердоган е там, че той поставя собствената си полза наравно с интересите на държавата. И понеже си е наумил, че САЩ трябва да му предадат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когато смята за инициатор и организатор на опита за преврат, е готов на всичко, за да накара американците да приемат неговите условия.

 

Russland S-400 Triumf (picture-alliance/dpa/V. Sharifulin)

 

Това, че Турция - само благодарение на доброто желание на западните страни - е член на НАТО, вече не е от значение за Ердоган. Той търси собствен път за страната си. И се превръща в брат по дух на Путин. На руския президент интересите на Турция са му безразлични. Но ако става дума за отслабването на НАТО, с желание се включва в процесите.

От гледна точка на Москва е напълно естествено на Турция да бъдат доставени ракети системи S-400. Тъй като по този начин Русия не само вбива клин в западния военен алианс, но и получава информация за НАТО. И ако турското правителство уверява, че това няма да се случи, то това или е непростима наивност, или е обикновена лъжа.

Ще се вразуми ли Ердоган?

Макар партньорите в НАТО - САЩ и Турция - още да водят преговори за продажбата на американски противоракетни системи "Пейтриът", очевидно става дума за поредния егоистичен ход на Ердоган. Гаранция, че той може да бъде убеден с разумни аргументи, няма. А ако това не се получи, американците непременно ще наложат нови санкции на Анкара. Което ще се усети от всички турски граждани. По този начин Северноатлантическият алианс няма как да си спечели приятели край Босфора. От което следва, че НАТО ще се окаже в патова ситуация.

 

 

ПетерЩурм, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всичкиправазапазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

 

 

 

 

Станете почитател на Класа