Глобалното затопляне ще направи огромни територии в Русия пригодни за живот

Само една четвърт от населението на Русия може да нарече огромните територии от Урал до Тихия океан свой дом, пише Baublatt. По-голямата част от района не е подходящ за живеене главно поради изключително ниските температури. В бъдеще обаче ситуацията може да се промени и основната причина е глобалното затопляне, отбелязва швейцарското издание.

От Урал до Тихия океан, 13 милиона квадратни километра, 77% от общата територия на страната – всичко това е за „азиатската част“ на Руската федерация, пише Baublatt.

И при това само една четвърт от населението на Русия може да нарече тези огромни територии свой дом, отбелязва швейцарското издание.

 

 

По-голямата част от района не е подходяща за живеене главно поради крайно ниските температури. В бъдеще обаче ситуацията може да се промени и основната причина за това е глобалното затопляне.

До подобен извод стигнаха учените от Красноярския федерален изследователски център и американския Национален институт за космически полети по време на съвместно изследване, обяснява Baublatt.

Според резултатите от изследването до 2080 г. климатът в азиатската част на Руската федерация ще стане по-мек. В резултат на това площта на вечната замръзналост в този регион ще бъде намалена от 65% на 40%.

"В азиатската част на Русия в момента е много студено", цитира швейцарското издание ръководителя на изследването доктор Елена Парфьонова.

Според нея в бъдеще в условията на по-топъл климат ще бъде по-лесно да се гарантира продоволствената сигурност - поне що се отнася до селското стопанство. Това обаче зависи от властите и тяхната политика, уточни Парфьонова.

"Регионите с развита инфраструктура и висок селскостопански потенциал ще бъдат заселени на първо място", смята ръководителят на руско-американското изследване.

В момента, за съжаление, развитието на инфраструктурата в Сибир и Далечния Изток оставя много да се желае, оплака се Парфьонова.

 

Превод: М.Желязкова https://pogled.info

Станете почитател на Класа