Индия отвръща на удара на САЩ с по-високи мита за внос

Индия наложи по-високи мита върху вноса на американски стоки. Мярката влезе в сила днес и е в отговор на подобни мерки, предприети от Вашингтон, пише Bloomberg.

Ходът засяга продукти, сред които бадеми, бобови растения и орехи, посочва информационната агенция Press Trust of India, позовавайки се на правителствен документ, излязъл късно в събота.

Страната ще получи около 217 млн. долара допълнителни приходи от по-високите мита, гласи статията.

По-високите мита върху американски стоки могат да засегнат политическите връзки и тези за сигурността между двете страни.

Американският държавен секретат Майк Помпейо, който се очаква да посети Индия този месец, тази седмица заяви, че САЩ са отворени за диалог, за да решат търговските различия с Индия чрез по-голям достъп на американски компании до нейните пазари, предава Ройтерс.

Решението следва това на американския президент Доналд Тръмп от 1 юни да прекрати търговските отстъпки за индийски стоки за 5,7 млрд. долара, които страната доставя в САЩ. В списъка попадат бижута, кожени изделия, фармацевтични продукти, химикали и пластмасти, както и някои селскостопански продукти.

 Елена Кирилова

Станете почитател на Класа