Между Швейцария и Евросъюза назрява скандал

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изисква от Берн да подпише Рамковото споразумение с Европейския съюз до 18 юни, за да хармонизира законодателните системи на Швейцария и ЕС.

За толкова време е невъзможно да се промени дори уставът на любителски футболен клуб, казват швейцарците. Всички политически партии в страната единодушно отхвърлят споразумението под формата, в която то е предложено от Брюксел. Швейцарците са раздразнени от фамилиарниченето на Юнкер в официалното му писмо до президента на страната им Ули Маурер с думите „Уважаеми Ули”.

 

https://ktovkurse.com/wp-content/uploads/2016/06/1605swiss.jpg

 

Европейският комисар по разширяването и политиката за съседство Йоханес Хан подчерта, че без рамковото споразумение повечето двустранни договори ще загубят значение и ще останат мъртва буква. Споразумението има за цел да регулира взаимното участие в пазарите.

„Наложително е тези действия през следващите дни да доведат до окончателно решение по текста на Рамковото споразумение, а разясненията, които Берн желае да чуе, са изготвени под формата на съвместни изявления”, се казва в писмото на Юнкер до „скъпия Ули”.

Алфред Рьощи, ръководител на Швейцарската народна партия, заяви, че подобни обръщения сочат намерението на Брюксел да изнудва Швейцария и отказът на Брюксел да приеме Швейцария като равноправен партньор.

Според Брюксел рамковото споразумение следва да бъде дългосрочно правно основание за отношенията между Швейцария и ЕС. Засега тези отношения се регулират от редица двустранни договори поотделно за всеки въпрос.

В Берн този подход се нарича брюкселски ултиматум и те искат разяснение как след подписването ще се осъществява финансирането на водещите отрасли от швейцарската икономика, както и контрола над миграцията.

Работата е там, че Рамковото споразумение ще принуди Швейцария, която не е член на ЕС, да отвори пазара на труда за работници от европейската общност. Заплатите в Швейцария са по-високи, отколкото в Германия, Австрия, Франция, Испания, а швейцарците се страхуват, че евтините работници ще се втурнат към тях.

Споразумението предвижда също така разширяването на законодателството, което гарантира отсъствието на социална дискриминация на гражданите на ЕС от една страна в други страни от ЕС. Жителите на държавите-членки на ЕС ще имат достъп до швейцарската система за социално осигуряване и здравеопазване.

Швейцарският бюджет не е готов да поеме такава тежест. Синдикатите вече обещаха да се противопоставят на подписването на Рамковото споразумение до последно, освен ако властите не въведат механизми за защита на високите швейцарски заплати и пазара на труда от евтината работна ръка от Европейския съюз.

 

Превод: В.Сергеев https://pogled.info

Станете почитател на Класа