Първи тестов полет на стратегически бомбардировач B-52 с хиперзвукова ракета

ВВС на САЩ са извършили успешно за първи път полетен тест на свръхзвукова ракета, носена от стратегически бомбардировач B-52, според изявление, публикувано от американската армия.


По време на полета военните са получили данни за въздействието на вибрациите и на въздушното съпротивление както на ракетата AGM-183A, така и на бомбардировача. Хиперзвуковата ракета не е съдържала взривно вещество и не е била изстреляна от В-52.


Според изявлението на военновъздушните сили на САЩ, тези данни са от съществено значение за оръжейните системи, които се разработват. Тестът за полет е първият етап от поредица от експерименти, които ще разширят параметрите на възможностите на прототипа на свръхзвукова ракета.


Очаква се ракетата да достигне първоначалния си оперативен капацитет през финансовата 2022 година.


Оръжието за бърза реакция на Airdrop (ARRW) е един от двата хиперзвукови проекта на американските военновъздушни сили. През август 2018 г. те сключиха договор за 480 млн. долара с компанията Lockheed Martin, която да проектира, тества и произведе втори прототип на хиперзвукова ракета, чието официално име е AGM-183A.


В началото на 2018 г. Военновъздушните сили вече предоставиха на Lockheed Martin договор за 928 милиона за разработване на конвенционално оръжие с хиперзвукова скорост (HCSW).

Станете почитател на Класа