САЩ изпращат кораб-болница в Латинска Америка насред напрежението с Венецуела

Болничен кораб на американския флот потегли този петък от военноморската база Норфолк, във Вирджиния (САЩ), за Латинска Америка. В продължение на пет месеца той ще предоставя медицинска помощ на десетина страни в региона. Тази хуманитарна мисия идва на фона на съмненията за евентуална военна намеса на американската власт във Венецуела.


Корабът USNS Comfort от южното командване на американския флот се движи за седми път в региона от 2007 г. и за втори път през последните шест месеца. Той цели да предостави медицинска помощ на американските партньори, които според американската армия, са засегнати от политическата и икономическа криза на Венецуела.


През тези пет месеца USNS Comfort ще спира в много страни в региона, между които Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република и Панама. Очаква се военномедицинският персонал да работи с различни държавни агенции за предоставяне на тази помощ.


Според Южното командване целта на това действие е да се облекчи натискът върху медицинските системи на страните, които приютяват венецуелците, напуснали страната си. Въпреки това, един от командирите на мисията съобщи, че ще помагат и на хора от други националности: „Наистина не ни интересува откъде идват, всички медицински системи са наситени, ние ще помогнем на всички, затова наистина не ние се интересуваме от техния произход" каза той.


Това разгръщане е част от стратегията за Карибите до 2020 г. Мисията, която струва 34 милиона долара, ангажира около 1000 лекари, медицински сестри и военни техници от САЩ. Предвижда се повечето пациенти да бъдат лекувани на сушата, а някои избрани ще бъдат хирургически оперирани на кораба. Някои от услугите, които ще бъдат предоставени, са: оценка и основно лечение, превантивна медицина, прегледи и стоматологично лечение и хирургия.


Това разгръщане се осъществява в условията на конфронтация и напрежение, в които постоянно се спекулира за американска военна интервенция във Венецуела. Във връзка с това командирът каза, че "американската политика към Венецуела е напълно отделена от тази хуманитарна мисия".

Станете почитател на Класа