Тръмп платил на Facebook един милион долара, за да честити рождения ден на себе си и Мелания

В петък, на 14 юни, американският президент Доналд Тръмп отбеляза своя 73-ти рожден ден. Тази година хората от цял свят имаха възможност да напишат и изпратят своите поздравления и пожелания чрез онлайн поздравителна картичка, благодарение на реклами във Facebook, за които американският лидер е платил значителната сума от почти един милион долара.


Според анализ на цифровите разходи на кандидатите за президентските избори през 2020 г., съставен от медийната компания Bully Pulpit, в периода от 30 март до 8 юни американският президент е изразходвал само във Facebook и в реклами, свързани с рождения му ден, 911 100 долара.


Трябва да се отбележи, че не е изяснено досега дали тези средства са лични или идват от държавния бюджет.


"Бързо! Рожденият ден на президента Тръмп е утре! Той ще прочете имената на всички поддръжници, подписали поздравлението, когато му го представим на рождения му ден. Ще види ли името ви?", се казва в едно от около 10 000 съобщения. Според медиите за рождения ден на първата дама на 26 април са пуснати още 3300 реклами.


Този шум около годишнината от раждането на Тръмп, казва авторът на статията, е замислен като част от медийната му стратегия с оглед на президентските избори през 2020 г. С отварянето на линка за промотираната поздравителна картичка, потребителят получава много информация за контакт, за да може да допринесе за преизбирането на републиканския лидер и да помогне на екипа му да събере данни за потенциалните избиратели. "Това е важно първоначално предимство пред демократите".


Това е маневра на предизборната кампания на Тръмп, за да „привлече хора, които иначе не биха участвали".

Станете почитател на Класа