600 американски компании призоваха Тръмп да спре търговската война с Китай

Повече от 600 американски компании са призовали президента Доналд Тръмп, в писмо да разреши търговския спор с Китай, като твърдят, че митата на първо място увреждат американските предприятия и потребители, а не Пекин.


В писмото, изпратено този четвъртък, 661 американски компании и асоциации. изразяват притеснение от ескалацията на митническата война, продиктувана от принципа "око за око".


"Ние знаем от първа ръка, че допълнителните мита ще имат значително, отрицателно и дългосрочно въздействие върху бизнеса, фермерите, американските семейства и икономиката на САЩ," предупреждават компаниите. Писмото обяснява, че митата не са ефективен инструмент за промяна на нелоялните търговски практики на Китай. "Вместо това, те представляват цена, плащана директно от американските компании, а не от Китай".


Като цяло, ескалацията на търговската война "не е най-доброто за страната", казват компаниите, които прогнозират, че "и двете страни ще загубят" и призоват администрацията на Тръмп да се върне на масата за преговори.


Американската търговска война и Китай се засили от началото на май, когато Вашингтон реши да повиши митата за серия от китайски стоки, внесени от САЩ, на стойност 200 млрд. долара годишно. От своя страна, азиатският гигант обяви въвеждането от 1 юни на данъци върху вноса на американски стоки на стойност 60 милиарда долара.


Съединените щати решиха да включат китайския телекомуникационен гигант Huawei и 70 свързани дружества в своя черен списък, като заплашват Пекин с налагането на мита за още 325 млрд. долара.

Станете почитател на Класа