Вътрешният министър на Англия подписа искането за екстрадиране на Асанж

Британският вътрешен министър Саджид Джавид е подписал искането от Министерството на правосъдието на САЩ. за екстрадицията на Джулиан Асанж, съобщи той в предаването „ВВС Радио 4".


"Има искане за екстрадиране от Съединените щати, което утре ще бъде представено на съда, вчера подписах заповедта за екстрадиция и я заверих", каза министърът в програмата.


Саджид Джавид подчерта, че "крайното решение е на съда". В същото време той добави "Има много важна роля за секретаря на вътрешните работи по този въпрос, и искам справедливост по всяко време. Имахме законно искане за екстрадиция, затова го подписах, но окончателното решение сега е на съда", каза той.


В момента основателят на WikiLeaks е затворен в затвора Белмарш, в югоизточен Лондон. Кралският съд на Саутуорк го осъди на 50 седмици затвор за предполагаеми нарушения на условията за пробация, които е извършил, след като е потърсил убежище в посолството на Еквадор в Лондон.


Изслушването е насрочено за този петък във връзка с искането на САЩ относно Асанж. Журналистът беше болен и не можа да се появи чрез видеоконференция по време на изслушването в съда на Уестминстър в Лондон миналия месец, така че процесът беше отложен. В зависимост от здравословното му състояние, което се е влошило, изслушването може да се проведе и в затвора Белмарш, съобщава The Guardian.


На 11 април президентът на Еквадор Ленин Морено заяви, че е поставил за конкретно условие за ареста на основателя на WikiLeaks - " да не бъде предаден на държава, където може да изтърпи изтезания или смъртно наказание".


"Поисках уверения от Великобритания, че г-н Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която може да изтърпи изтезания или смъртно наказание", каза Морено.


Въпреки това, когато журналистът е бил арестуван, неговият адвокат в Еквадор, Карлос Поведа, увери, че "нямат никакво доверие на това специфично условие. Това не е било официализирано, дори не е било показан документ на медиите", обясни той.

Станете почитател на Класа