В Еквадор е една от най-големите мини в света за злато и сребро

Проектът за добив Каскабел, разположен в Имбабура, в северната част на Еквадор, е поставен от експертите в топ 10 на света по производството на злато, мед и сребро, заради размера на минерални запаси, според Министерството на енергетиката и природните ресурси на тази страна.


Извършената предварителна икономическа оценка потвърди, че минералното находище Алпала от проекта Каскабел може да се превърне в „най-голямата мина със сребро, трета по златото и шестата по мед в световната класация". Минералните резерви на находището достигат 10,9 милиона тона мед и над 23 милиона унции злато.


Информацията бе разкрита от Джейсън Уорд, главен изпълнителен директор на Солголд, оператор на мината, по време на пресконференция, в която също участва министърът на енергетиката и природните ресурси, Карлос Перес.


Министърът на енергетиката подчерта високия потенциал за добив в Еквадор и даде за пример този проект, който ще изисква "капитал близо до 26 милиарда долара и ще означава важни ползи от гледна точка на заетостта, инфраструктурата, данъците и възнагражденията".


Предварителната оценка на проекта очаква мината да има полезен живот между 49 и 66 години.


Освен това се изчислява, че годишното производство на метали през първите 25 години ще достигне 207 000 тона мед, 438 000 унции злато и 1,4 милиона унции сребро.


"С тези резултати Каскабел е потвърден като един от проектите от световна класа, квалифициран от експертите като находище от първо ниво. Такива са много малко на брой, но допринасят с повече от половината от световното производство на мед." заяви министърът в изявлението.


Съобщението идва в деликатен момент, тъй като представители на няколко общности в Имбабура очакват Конституционният съд да се произнесе по искане за провеждане на обществени консултации за развитието на минната дейност.

Станете почитател на Класа