Борис Джонсън започна борба за поста премиер на Великобритания

Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън даде началото на своята избирателна кампания за поста лидер на Консервативната партия и за премиер.

След три години и два пропуснати крайни срока за провеждането на Брекзит, ние трябва да напуснем ЕС на 31 октомври”, заяви Джонсън по време на първото си публично изказване след издигането му като кандидат-председател на Торите.

„Време е за обединяване на страната и на обществото, допълни той, уточнявайки, че това ще е единствено възможно при излизане от Евросъюза.

По време на речта си Джонсън също така се извини пред тези, които по-рано са се засегнали от изказванията му.

„Ако някога съм използвал неподходящи фрази и език, то аз съжалявам за нанесените оскърбления, но ще продължа да говоря толкова прямо, колкото мога”, заяви той, отговаряйки на въпроса за отношението му към критиката от страна на бившите му колеги, изказали се за маниера му.

 

 

Така на Джонсън му припомниха, че той нарече жените с фереджета „банкови обирджии”, казвайки, че приличат на „пощенски кутии”, а също така заради сравнението му на правителствената стратегия за Брекзит с пояс на камикадзе.

На 7 юни Тереза Мей официално подаде оставка от поста председател на Консервативната партия. Изборите за нов председател на Тори започнаха на 10 юни и ще приключат не по-късно от 28 юли.

Според местните медии, най-голяма популярност сред членовете има Джонсън, следван от настоящия външен министър Джереми Хънт и министъра на околната среда, продоволствието и селското стопанство на Великобритания Майкъл Гоув, който по-рано призна, че е употребявал дрога.

 

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа