Твърде крайнодесни дори и за Орбан?

Прави ли унгарското правителство крачка назад от тенденциозната си подкрепа за радикално десните групи? Този въпрос излиза на преден план, след като държавният секретариат на Унгария за национална политика към кабинета на Виктор Орбан оттегли финансовата си подкрепа за фестивал, известен с връзките си с крайнодесни и неонацистки групи.

Въпросният музикален и културен фестивал Фелвидеки се провежда всяка година в Словакия. Организатори са Младежкото движение "64 държави", иредентистка крайнодясна унгарска група, известна с крайните си представители.

Миналата година двама членове на движението бяха осъдени на затвор в Румъния заради планове от 2015 г. да взривят самоделна бомба срещу бежанския поток, минаващ през страната.

Всяка година Фелвидеки привлича членове на унгарската екстремна музикална (и не само) сцена с много спорни групи. Тази година например една от бандите, поканени да свирят, стана известна с песен, възхваляваща скинарите. Миналия месец Facebook премахна страница, която рекламира тазгодишното събитие.

 

Лазло Тороцкай

 

Унгарският кабинет изтегля финансовата си подкрепа си за фестивала на крайнодясната култура, но значи ли това, че Орбан ще престане да се ползва от подкрепата на техните организации?

 

Сред лицата, поканени за оратори на фестивала тази седмица, ще бъде Ласло Тороцкай, основател на Младежкото движение "64 държави", лидер на крайнодясната унгарска партията "Наша родина" и кмет на малкото село Ашотхалом около границата със Сърбия. Именно в тази си последна роля Троцкай придоби известност в Европа и у нас. Той обяви забрана в своето село на мюсюлмани, роми и гейове и създаде местен отряд за лов на бежанци. Действията му предизвикаха страхове за подновяване на расово мотивираното насилие в страната.

Друг говорител, планиран да се яви на фестивала, е и Ерньо Рафай, бивш политически секретар към министерството на отбраната на Унгария, известен антисемит и почитател на конспиративните теории. На фестивала той ще говори за ролята на масоните в Унгария.

Първи за правителствената подкрепа за феста писа словашкият вестник на унгарския език Új Szó ("Нов свят"). Дори на сайта на фестивала секретариата за национална политика е посочен като един от спонсорите.

Сега тази подкрепа обаче е преразгледана, а унгарското правителство се дистанцира от събитието.

В официално изявление от пресцентъра на премиера се казва, че кабинетът е инструктирал финансираната от правителството фондация Габор Бетлен, която е дала малка финансова подкрепа за фестивала, да изтегли участието си от проекта. В резултат на това фондацията е спряла подкрепата си и по този начин "нито цент" не е отишъл за фестивала, се допълва в изявлението.

Преди това обаче експерти в областта на екстремизма и националната сигурност разкритикуваха оказаната подкрепа за провеждането на фестивала.

"Младежкото движение "64 държави" (HVIM) е крайно дясна организация, чийто основен профил е ревизионизмът и връщането на границите на Унгария в положението им от преди Трианонския договор", коментира Булску Хуниади, старши анализатор към будапещкия тинк-танк "Институт за политически капитал".

Групата също така участва в събирания на "международни неонацистки организации", сред които и демонстрациите за "Деня на честта", посветен на опита на германски и унгарски войници да разбият обсадата на съветските войници около Будапеща през 1945 г. - събитие, което всяка година се отбелязва от крайнодсените екстремисти в страната.

И тук идва тънкият момент с танца на управляващата партия ФИДЕС с най-радикалното дясно на хора като Ласло Тороцкай.

Подкрепата за него и други крайнодесни фигури в Унгария позволяват на партията на премиера Виктор Орбан да отслаби един от съперниците си в дясно - националистическата Йобик ("Движение за по-добра Унгария"), която (макар и трудно) се опитва да промени крайнодесния си профил в по-умерен и дори центристки.

Тороцкай е бивш зам.-председател на Йобик и едно от изявените й лица, преди да бъде отстранен заради разрив с търсещото все по-умерени позиции ръководство. Тогава той се оттегли с част от членовете на партията, за да създаде националистическата партия "Наша родина".

 


Лазло Тороцкай и заловени мигранти по границата със Сърбия, източник: Betyársereg

 

"Тороцкай и "Наша Родина "могат да представляват радикалното дясно - критично, но лоялно към ФИДЕС", коментира пред Politico един високопоставен служител на Фидес, който запазва анонимност. За партията на премиера Орбан подобни формации са важен коз в политиката за установяване на надмощие над опозицията, което води и до редица спорни моменти. Така например правителството не третира "Наша родина" като останалите свои опоненти.

Въпреки че формацията на Тороцкай има едва няколко процента подкрепа в последните месеци, медиите, свързани с ФИДЕС, редовно дават трибуна на изявени лица от "Наша родина", откакто партията е основана преди година. За сметка на това остананалите партийни лидери, които се ползват с далеч повече подкрепа и със значително по-високи резултати на изборите за Европейски парламент, получават много по-малко отразяване в същите тези медии.

"Ляво-либералната опозиция се е събрала с Йобик. Трябва отново да покажем как да бъдеш в опозиция, без да ставаш противник на собствения си дом. Ние, естествено, сме в опозиция на правителството на Орбан, но нашата опозиция е различен тип опозиция", каза по-рано тази година Даниел Фараго, младият лидер на "Наша родина" за южната област Бач-Кишкун.

И в ролята си на "различен тип опозиция" "Наша родина" подкрепя някои инициативи на Орбан.

Четирима бивши депутати на Йобик, които сега са част от новата партия, миналия октомври гласуваха в подкрепа на прокарваната от ФИДЕС резолюция за осъждане на критичния доклад на ЕП за състоянието на правовата държава в Унгария.

Все пак партията критикува Орбан по някои въпроси, свързани най-вече с икономиката, отношението към кредитите и състоянието на средните заплати в страната, но когато става въпрос за протести и демонстрации срещу правителството, "Наша родина" е твърдо против.

На въпроса за предложенията, че ФИДЕС неформално подкрепя развитието "Наша родина", от управляващата партия коментират, че няма каквато и да е причина, била тя формална или неформална, ФИДЕС да подкрепя която и да е опозиционна партия. И действията на Орбан за изтегляне на подкрепата за събитието на "64 държави" изглежда като ход, целят поне публично разграничаване от крайнодесните.

По-важният въпрос в случая е дали това е само привидно решение и прах в очите или действителен опит за ФИДЕС и ръководството в страната да се отделят от все по-крайния имидж в Европа, особено на фона на специфичните отношения на партията с ЕНП след изборите за Европейски парламент.

Унгарското правителство е поставено в нелеката позиция да е обвързано едновременно със старата традиционна десница в Европа и с младите и нахъсани крайнодесни радикали в собствената си страна. Скоро обаче Орбан и хората му ще трябва да направят някакъв избор.

Другият вариант е всичко това да е просто хвърляне на прах в очите на европейските партньори, които да се държат настрана от вътрешните работи на унгарските управляващи. Ако това е случаят, то на тях ще им се наложи да играят една дълга и сложна игра, защото Европа вече е фокусирала вниманието си върху политиката на Орбан и следи неговите действия.

Въпросът обаче е, че със или без финансирането на правителството, фестивалът Фелвидеки ще се проведе. А хора като Лазло Тороцкай и подобните му са достатъчно силни, че да нямат нужда от "дребните суми" на властта.

Станете почитател на Класа