Китай призовава Индия да обединят усилия срещу американския търговски тормоз

Китайските власти призоваха правителството на Индия да обединят усилията си за противодействие на "протекционистичните и едностранни търговски практики, прилагани от Съединените щати."


Преди срещата на китайския президент Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди, в рамките на новата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество - която ще стартира в Бишкек (Киргизстан) в четвъртък, китайският вицепрезидент Джан Ханхуй подчерта, че търговските напрежения между неговата страна и САЩ и призракът на търкания между САЩ и Индия може да се превърнат във "основен въпрос" на преговорите.


"Търговският протекционизъм и едностранният подход нарастват", каза Джан на пресконференция в понеделник, като добави „Намирането на начини за реагиране на практиките на тормоз и търговския протекционизъм от страна на Вашингтон, е важно не само за Пекин, но и за възстановяването и растежа на световната икономика."


"Би било полезно за двамата лидери да обменят мнения по този въпрос, с надежда, че тези преговори ще доведат до широк консенсус за защита на справедливостта и противопоставяне на търговския протекционизъм".


Американската търговска война и Китай се засили от началото на май, когато Вашингтон реши да повиши митата за серия от китайски стоки, внасяни от САЩ, на стойност 200 млрд. долара годишно. От своя страна, азиатският гигант обяви въвеждането от 1 юни на мита върху вноса на американски стоки на стойност 60 милиарда долара.


Съединените щати решиха да включат Huawei, китайския телекомуникационен гигант и 70 свързани дружества в своя черен списък, като заплашват Пекин с налагането на мита за още 325 млрд. долара.


Що се отнася до Индия, в началото на този месец Вашингтон официално прекрати преференциалното търговско третиране на Делхи, което позволи на страната да изнася за северноамериканските страни стоки до 5.6 милиарда долара без мита. В допълнение, Белият дом принуждава индийските власти да спрат да купуват петрол от Иран и Венецуела и да прекратяват договорите с Русия за закупуване на противовъздушни системи S-400.

Станете почитател на Класа