За нея знае цял Виетнам

Една 99-годишна старица - на битка срещу цяла държава. Властите във Виетнам искат да я прогонят от земята, на която е родена, за да постоят въгледобивна мина. Възрастната жена обаче не смята да се предава.

Когато адът слезе на Земята

default

Атака по новолуние

  • Офанзивата започва по време на виетнамската Нова година. Дотук оръжията винаги са замлъквали за празниците. Три месеца по-рано Северен Виетнам е потвърдил, че ще спазва временното прекратяване на огъня. Но в нощта срещу 31 януари 1968 година комунистическият Север напада масирано Южен Виетнам - на ожесточен огън са подложени почти всички по-големи населени места.

default

Изтощителна война

  • Втората Индокитайска война, която във Виетнам наричат "Американска война", тогава бушува вече от 13 години без изгледи за някакво решение. Нито изсипаните милиони тонове бомби, нито 500-хилядната американска армия успяват да наклонят везните към победа на Юга. Американската стратегия да се избива противникът по-бързо, отколкото той е в състояние да възстанови загубите си, претърпява пълен провал.

default

В сърцето на противника

  • Тогавашният комунистически лидер Ле Дуан нарежда офанзивата да започне въпреки съветите на някои от висшите генерали. Елитна бойна част от Виетконг щурмува американското посолство в Сайгон и успява да убие петима американци. Но като цяло атаката е неуспешна.

default

Дълбока заблуда

  • Ле Дуан е смятал, че офанзивата ще мобилизира хората в Южен Виетнам, които ще се надигнат и свалят омразния "марионетен режим" на Юга, както и "американските империалисти". Той обаче се заблуждава: умореното от дългата война население остава пасивно, а изненаданите от нападението сили на Юга и техните американски съюзници бързо се окопитват и формират редиците си наново.

default

Военно поражение

  • Само за няколко дни атаките са отблъснати почти навсякъде. Северновиетнамската Народна освободителна армия и комунистическите отряди в Южен Виетнам дават големи жертви - предполага се, че по време на офанзивата са загинали 17 хиляди войници, а други 20 000 са били ранени.

default

Цитаделата Хюе

  • Комунистическите отряди успяват да се задържат единствено на цитаделата Хюе, Централен Виетнам. В града те избиват около 2 800 цивилни граждани, които обвиняват в колаборация с южновиетнамския режим. Сраженията продължават 25 дни. От чисто военна гледна точка, офанзивата Тет е пълен провал за комунистите.

default

В памет на жертвите

  • В началната фаза на операцията Тет загиват над хиляда американски войници. Имената на жертвите - по време на офанзивата, както и през цялата виетнамска война - са издълбани в Мемориала на ветераните от Виетнам, намиращ се във Вашингтон.

default

Тази снимка шокира американската общественост

  • Офанзивата Тет показва нагледно на американската общественост цялата бруталност на войната. Символ на тази бруталност става снимката на Едуард Адамс, показваща как полицейският началник в Сайгон генерал Нгуен Лоан разстрелва на улицата офицер от силите на Виетконг.

default

Кълбо от лъжи

  • Подобно на предшествениците си, президентът Линдън Джонсън не казва цялата истина за хода на войната във Виетнам - обществото е залъгвано, че американците печелели военни победи и скоро войната щяла да свърши. Офанзивата Тет доказва тъкмо обратното. След нея много американци вече мислят само за това как по-скоро да бъде сложен крй на безсмисленото клане.

default

Още 7 години безсмислена война

  • Джонсън не се кандидатира повторно. Както казва самият той, Виетнам го е съсипал. Наследникът му Ричард Никсън обаче продължава войната, залагайки на нейната "виетнамизация", т.е. на хвърлянето в нея на повече сили на Южен Виетнам. Но той успява само да отложи поражението. Войната продължава още цели седем години - до април 1975 година, когато и последните американци напускат панически Виетнам.

Станете почитател на Класа