Мадуро предлага предсрочни избори за Народно събрание във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро предложи да се проведат избори за Народно събрание на южноамериканската страна, съставено главно от депутати, противопоставящи се на неговото правителство.


"Искам вече избори, избори... Отиваме на избори за Народно събрание, за да видим кой има гласовете. Ние приемаме предизвикателството, ще търсим мирно, демократично и избирателно решение", каза Мадуро пред своите последователи в Каракас.


Съобщението идва два дни след като във Венецуела се върна делегация на правителството му, която участва в срещи с опозицията с посредничеството на Норвегия.


Президентът направи предложението за новите избори на честването на една година от преизбирането му като държавен глава с 68% от гласовете.


"Аз казвам да на мира, да на диалога, да на развитието", заяви боливарският лидер, който се обърна към различните фактори, които оглавяват опозицията: "Ние ще се премерим избирателно, ще направим избори, ще легитимираме единствената институция, която не е била легитимирана през последните 5 години, за да види кой има гласовете ".


В изказването си, той призова населението да подкрепи управлението на Националната конституционна асамблея, която в понеделник удължи дейността си до 31 декември 2020 година.


Мадуро подчерта три ангажимента за консолидиране на неговата администрация: "политическа стабилност, социално щастие и икономически просперитет".


Президентът Мадуро потвърди постоянната си готовност да провежда срещи с противопоставящите се на неговото управление, при условие че те се провеждат при зачитане на Конституцията и в търсене на мир за карибската нация.


Той каза, че ако трябва да води диалог с "дявола", по отношение на някои опозиционни сектори, той ще го направи за благото на страната: "Бог да ни пази", каза той.

Станете почитател на Класа