Google преустанови бизнеса си с Huawei, след като Тръмп го включи в своя "черен списък"

Компанията Google спря с Huawei бизнеса, който изисква трансфер на хардуерни и софтуерни продукти, след като администрацията на Тръмп включи китайската компания в "черния списък" на правителството, разкрива пред Ройтерс източник, запознат с темата.


Ако новината бъде потвърдена, китайският технологичен гигант ще загуби достъп до актуализациите на операционната система Android, а следващата версия на смартфоните извън Китай няма да има достъп до някои популярни услуги и приложения, като Google Play Store и Gmail.


Според източника, цитиран от британската агенция, подробностите за конкретните услуги все още се обсъждат вътрешно в Google. В същото време говорител на Huawei заяви в петък, че адвокатите на китайската компания проучват влиянието на действията, предприети от Вашингтон.


По този начин американската компания ще спре да предоставя техническа поддръжка и сътрудничество за услугите на Android и Google на Huawei. Въпреки това мярката няма да засегне тези прехвърляния на хардуерни и софтуерни продукти, които са обхванати от лицензи с отворен код, т.е. те ще останат достъпни за всеки, който желае да ги използва.


Американският президент Доналд Тръмп подписа в сряда заповед, забраняваща използването на телекомуникационно оборудване, произведено от компании, смятани за заплаха за националната сигурност на страната, една мярка, която проправя пътя за пълна забрана на продуктите, произведени от Huawei.


Скоро след това Министерството на търговията на САЩ обяви, че ще включи Huawei и 70 свързани дружества в така наречения „Entity List", което ще попречи на китайския телекомуникационен гигант да купува части и компоненти от американски компании, без одобрението на правителството на САЩ.


Huawei нарече заповедта "неразумна", отбелязвайки, че мерките срещу него ще направят САЩ "изоставащи в разгръщането на 5G, като неразумните ограничения нарушават правата на компанията и поставят други сериозни правни проблеми".

Станете почитател на Класа