Които ходят бързо живеят 15-20 години по-дълго от тези, които са бавни

Хората, които ходят бързо, са по-склонни да живеят по-дълго, според ново проучване, публикувано в научното списание Mayo Clinic Proceedings.


Екип от британски учени анализирал данни за индекса на телесна маса (ИТМ), скоростта на ходене, обиколката на талията и процента на телесните мазнини на 474 919 души между 2006 и 2016 година. Средно те са на 58.2 години и имат ИТМ от 26.7, цифра, която ги поставя в категорията с наднормено тегло.


Резултатите от изследването показват, че участниците, ходещи по-бързо, имат по-голяма продължителност на живота, между 86,7 и 87,8 години за жените и от 85,2 до 86,8 години за мъжете, независимо от техния ИТМ.


Междувременно тези, които вървели бавно, дори и да са имали нормално тегло, т.е. ИТМ по-малко от 20, са умирали по-рано. Жените в тази група са с продължителност на живота 72,4 години, а мъжете са живели дори по-малко (средно 64,8 години).


Учените твърдят, че техните открития могат да помогнат да се изясни относителната важност на физическата годност в сравнение с телесното тегло в продължителността на живота на хората.


С други думи, „резултатите показват, че може би физическата годност е по-добър индикатор за продължителността на живота от индекса на телесна маса (ИТМ) и че насърчаването на хората да ходят по-енергично може да добави години към живота им", заключава Том Йейтс, един от авторите на изследването.

Станете почитател на Класа