Откриха рисунка на 12 годишния Микеланджело

Рисунка на седящ човек, която притежава британски колекционер, е най-ранното оцеляло произведение на италианския гений Микеланджело, който го е създал, когато бил на дванадесет или тринадесет години. Това заяви Тимъти Клифорд, експерт по италианския Ренесанс, пред The Telegraph.


Според специалиста, когато видял рисунката за първи път, той сметнал, че е "много вероятно" да принадлежи на Микеланджело. След като извършил изследване, той стигнал до заключението, че наистина е част от "първите усилия за рисуване на млад мъж, който един ден ще стане един от най-забележителните художници, които някога са съществували".


В произведението, датирано около 1490 г., един мъж седи на трон със скиптър в ръка.


За щастие работата е избегнала съдбата на повечето ранни рисунки на Микеланджело, които били изгорени от него преди смъртта му, защото не е искал никой да ги вижда, мислейки, че не са толкова добри, обяснява Клифорд.


"Той използва две различни разновидности на кафяво мастило, има своеобразен начин на рисуване, с кръгли щрихи и много твърда линия под носа, които също се появяват в по-късните му рисунки", пише специалистът, като обяснява особеностите на стила на художника. Според експерта, в тази скица също се подчертава стила на засенчване с линии.


Скицата е купена на френски търг през 1989 г. от британски колекционер, който сега предпочита да остане анонимен. Собственикът на рисунката се е свързал с Клифорд, след като историкът изкуствовед Майлс Чапел предположил, че е направена от Микеланджело.

Станете почитател на Класа