Американската школа на специалните сили публикува „ръководство“ за сваляне на чужди правителства

Констатациите от ново проучване представят изчерпателна представа за това как Вашингтон подкрепя усилията за оказване на натиск, подкопаване и събаряне на правителствата по света.


Университетът за съвместни специални операции на САЩ публикува доклад от 250 страници, описващ седем десетилетия на подкрепяната от Пентагона намеса в различни страни. Проучването, озаглавено "Подкрепа за съпротивата: стратегическа цел и ефективност", е съставено от ветерана от специалните сили на американската армия Уил Ируин.


Въпреки, че документът отбелязва "Изложените възгледи са изцяло на автора", неговите констатации представят изчерпателна представа за това как Вашингтон подкрепя усилията за оказване на натиск, подкопаване и сваляне на чужди правителства.


"Тази работа ще послужи като отправна точка за движенията за съпротива, в полза на общността на специалните операции и нейното гражданско ръководство", се казва в доклада.


Това ново „ръководство" обхваща 47 случая от 1941 до 2003 г., включително помощ за партизаните по време на Втората световна война, подкрепа за антикомунистическите сили по време на Студената война и операции в Афганистан и Ирак след атаките от 11 септември.


Въпреки това, многобройните преврати, организирани от Вашингтон през последните 70 години, "не са включени в това проучване, тъй като не включват легитимни движения за съпротива", се посочва в документа.


Споменатите случаи са разделени на три основни категории за подкрепа на съпротивата: дестабилизация, принуда и промяна на режима. Докладът установява, че "от 1940 г. досега почти 70% от операциите за подкрепа на съпротивата са били извършени с цел дестабилизация, докато другите случаи са разделени поравно между принудата и свалянето".


От 47-те анализирани случая 23 са считани за "успешни", 20 са определени като "неуспешни", 2 са класифицирани като "частично успешни", а други 2 по време на Втората световна война, са наречени "неубедителни", тъй като разширеният конфликт е довел до победата на съюзниците.


Според журналиста Андрес Томас Контерис, американската политика на насилие е лицемерие срещу провъзгласяваните от самите САЩ права и принципи.

Станете почитател на Класа