Разпадане на ЕС в близките 20 години

Повече от половината европейци смятат, че Европейският съюз ще престане да съществува през следващите 20 години, показва проучване.

Проучването на общественото мнение е проведено от международната социологическа служба YouGov в 14 европейски страни, с 80% от местата в Европейския парламент.

Крахът на ЕС се прогнозира от 66% от респондентите в Словакия и 58% от анкетираните във Франция, се казва в доклада. Само в Швеция, Дания и Испания делът на скептиците е по-малко от половината от респондентите - съответно 44%, 41% и 40%. В същото време в някои страни, по-специално във Франция, Германия и Полша, се допуска появата на бъдещи въоръжени сблъсъци между страните от ЕС. Този сценарий се предвижда от 46% от анкетираните поддръжници на френски Национален фронт и от 41% от поддръжниците на „Алтернатива за Германия”.

 

 

Три четвърти от участниците в проучването считат незадоволителна работа на политическата система или в собствените си страни, или на равнище Европейски съюз. Във Франция, според доклада,  15% от респондентите поддържат обратното мнение. В същото време 92% от анкетираните европейци смятат, че ще останат на загуба, ако ЕС рухне, поради рухването на търговските отношения, ограниченията за движение на територията на други страни и липсата на заетост. Подчертава се, че проучването е проведено в навечерието на изборите за Европейски парламент, насрочени за 23-26 май.

„Остават седем дни за разрешаване на парадокса, който стои в основата на европейския проект. Подкрепата за членство в ЕС е най-висока от 1983 г. и все пак повечето избиратели се опасяват, че ЕС може да се разпадне. Поддръжниците на общностното единство трябва да предлагат на гласоподавателите смели идеи за промяна, които ще предизвикат емоционален резонанс и ще накарат мълчаливото мнозинство да отговори положително в края на май”, смята Марк Леонард, директор на Европейския съвет за международни отношения.

През март бившият ръководител на британската Партия на независимостта Найджъл Фараж, който беше един от инициаторите на Брекзит, заяви, че Италия ще напусне Европейския съюз след Великобритания.

 

 

Превод: В.Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа