ОСЕМ КАНДИДАТУРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА КАЗАХСТАН

Осем са кандидатурите за президент на Република Казахстан. Днес, 3-ти май, ЦИК регистрира за кандидат-президент действащият президент на страната Касым-Жомарт Токаев. Лидерът на партия "Нур Отан" - първият президент на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев, издигна кандидатурата на Токаев на поста президент на 23-ти април.

 

Като своя най-важна задача на поста държавен глава Токаев посочи съхраняването на приемствеността и гарантиране на социално-икономическото развитие на страната.

 

В надпреварата ще се включат и кандидатите на: Федерацията на профсъюзите на Казахстан, "Демократическата партия на Казахстан "Ак жол", социално-културното движение "Улы Дала Кырандары", Комунистическата народна партия, обединението «Халық демографиясы», "Народно – демократическата патриотична партия "Ауыл", "Съюзът на строителите на Казахстан". В последствие от състезанието се оттегли кандидатът на Съюза на строителите в полза на номинацията на "Ак жол".

 

Бащата на нацията - Нурсултан Назарбаев, реши по своя воля да прекрати пълномощията си като държавен глава. На поста президент той бе повече от 30 години. Негов приемник на 20 март стана Касым - Жомарт Токаев, който обяви, че предсрочните избори ще се проведат на 9 юни.

 

"Казахстан е демократична страна и президентът ще бъде избран съгласно волята на народа. Като действащ президент на страната аз гарантирам, че изборите ще бъдат честни, открити и справедливи. Това е моята принципна позиция", заяви Токаев.

 

Във връзка с предстоящия президентски вот посланикът на Република Казахстан в София - Н. Пр. Темиртай Избастин, придружаван от членове на дипломатическата мисия, даде брифинг за медиите в Съюза на българските журналисти.

 

IMG 4710

 

Посланик Избастин поясни, че според Конституцията на страната кандидатите за президент трябва да отговарят на много условия, сред които: да са граждани на Казахстан по рождение, да не са по-млади от 40 години, свободно да владеят казахски език, да са живели през последните 15 години в държавата, да имат висше образование, да притежават достатъчен опит от работа в държавни институции и да са били на държавни длъжности, като стажът им не може да е по-малък от 5 години по това условия и други.

 

От Министерството на външните работи вече уточниха, че Токаев може да се кандидатира свободно за поста, а работата му в Женева няма да е препятствие за кандидатурата му.

 

Условието за владеене на официалният език - казахстанския, според тълкувания на Конституционния съвет от 1998 г., се удостоверява с изпит на кандидатите, провеждан от специална лингвистична комисия, сформирана с решение на ЦИК.

 

Така например по време на предишният вот през 2015 г. кандидат-президентите преминаха през четири етапа на изпитване: писмена задача, прочитане на фрагмент от не повече от три страници, публично представяне на текст с продължителност до 15 минути.

 

Кандидатите за президент трябва да внесат по сметката на ЦИК вноска, която е в обем от 50 минимални работни заплати, което приравнено към българския лев е около 10,000 лв. Сумата се връща на кандидата, ако той събере повече от 5% от гласовете и при смърт. При всички останали случаи депозираната сума не подлежи на връщане и се внася в републиканския бюджет.

 

Право за издигане на кандидати на президентските избори могат да правят републикански обществени обединения, в това число политически партии, регистрирани според закона.

 

Според данните на ЦИК на Република Казахстан към 1 януари 2019 г. в списъците са регистрирани 11 милиона 814 хиляди и 19 граждани, които право на глас. От такава гледна точка, за подкрепата на всеки кандидат трябва да се подпишат не по-малко от 118 хиляди 140 казахстанци.

 

Подписките се регистрират в териториалните избирателни комисии, които в десетдневен срок проверяват достоверността им и ги предават в ЦИК.

 

Регистрацията на кандидатите продължава до 18 часа на 11 май, като те прилагат и данъчна декларация - своя и на членовете на своето семейство, както и медицинско заключение за своето здравословно състояние.

 

Посланик Избастин уточни, че неговите сънародници могат да гласуват в секция, която ще бъде ситуирана в посолството в София. Очаква се над 300 граждани на Кахастан, живеещи у нас, да дадат своя глас за президент. Повечето от учещите у нас студенти от централно евразийската президентска република се очакват да се завърнат в страната си по време на ваканцията, за да дадат на място своя вот.

 

Нурсултан Назарбаев обяви на 19-ти март, че се оттегля от поста си чрез обръщение към нацията, като уточни, че остава на поста председател на Съвета по безопасност на републиката, както и лидер на партията.

 

В преходния период по Конституция пълномощията на длъжността се прие от председателя на Парламента.

 

Назърбаев спечели през 2015 година тогавашните избори с 97.75% от гласовете, а мандатът му изтичаше чак през 2020 г. През юли той ще навърши 79 години. Според законодателството на Казахстан Назарбаев бе определен за лидер на нацията.

 

IMG 4712

Станете почитател на Класа