Срещу „Северен поток“ – умният ход на Вебер

Много източноевропейци са против „Северен поток-2“. Ето защо Манфред Вебер постъпва умно, като обещава да се бори срещу газопровода. И като казва, че не е германски кандидат за лидер на ЕК.

 

 

 

Коментар от Райнхард Везер, ФАЦ

 

Манфред Вебер не случайно обяви пред полски вестник, че ако бъде избран за председател на Европейската комисия, ще се бори с всички възможни средства срещу газопровода „Северен поток-2“. Подкрепата на германското правителство за руския проект нанесе сериозни политически щети в Източна Европа. Причината: Този тръбопровод има за цел да заобиколи Украйна като транзитна страна, поради което с основание е смятан за заплаха за европейската сигурност. Това с голяма вероятност щеше да обремени европейската предизборна кампания на Вебер в държавите от Източна Европа. И особено в Полша, където неговата Европейска народна партия (ЕНП) има доста терен за наваксване, а тамошните управляващи консерватори не пропускат нито една възможността да цакат с анти-германската карта.

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алегмайне Цайтунг"

Ето защо Мартин Вебер постъпва политически мъдро, като заема позиция срещу „Северен поток-2“ и заявява, че не е германски кандидат за председателство на Комисията.

 

Райнхард Везер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

 

 

 

Станете почитател на Класа