Мюлер приключи разследването си за предполагаема намеса на Русия в изборите в САЩ.

Специалният прокурор Робърт Мюлер приключи разследването си за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. Поверителният доклад е предаден на главния прокурор Уилям Бар, както бе обявено от Министерството на правосъдието на САЩ.


В писмо до Конгреса генералният прокурор потвърди, че разглежда доклада и може да предостави на законодателите своите заключения "този уикенд".


"Оставам ангажиран с възможно най-голяма прозрачност и ще ви информирам за състоянието на прегледа", пише Бар.


Представител на Министерството на правосъдието определи окончателния документ като "изчерпателен".


От своя страна, Белият дом твърди, че не е виждал заключенията на Мюлер, каза говорителката Сара Сандърс.


"Следващите стъпки зависят от главния прокурор Бар и се надяваме, че процесът ще продължи по пътя си. Белият дом не е получил и не е бил информиран за доклада на специалния съветник," каза Сандърс в изявление.
Правният екип на Тръмп отбеляза, че президентът е "доволен", че Мюлер най-накрая е приключил разследването си и отбеляза, че главният прокурор "ще определи подходящите следващи стъпки". Преди това президентът, който отхвърля разследването като "лов на вещици", заяви, че няма да има нищо против, ако докладът бъде публикуван.


Няколко медии съобщават, цитирайки висш представител на правосъдието, че Мюлер не препоръчва нови обвинения в разследването на Русия.


От своя страна председателят на Комитета за разузнаване на Камарата на представителите, Адам Шиф, каза, че неговият екип е готов да цитира Мюлер, за да получи по-ясна представа за съдържанието на окончателния му доклад.


Представянето на доклада на Мюлер поставя край на почти две години разследване на предполагаемата „намеса" на Москва в президентските избори през 2016 г., за да се определи дали има тайно споразумение с Кремъл на предизборната кампания на Доналд Тръмп.


Тръмп нееднократно е повтарял, че по време на кампанията за 2016 г. "не е имало тайно споразумение с Русия" и е предложил Министерството на правосъдието да се съсредоточи върху "корупцията на демократите".


От своя страна Москва отхвърли като абсурдни обвиненията за намеса в президентските избори, като подчерта, че не са представени никакви доказателства за това.

Станете почитател на Класа