В Южна Америка се ражда нова регионална организация

Форумът за напредък и развитието на Латинска Америка (Prosur) провежда първата си среща на върха в Сантяго, столицата на Чили. Подписана е декларация, която създава този организъм "за обновяване и укрепване на интеграцията на Южна Америка".


Това ново пространство за интеграция на държавите от региона се ръководи главно от президента домакин Себастиан Пинера (който ще бъде президент на новия орган) и колумбийския му колега Иван Дуке.


Когато той обяви, че насърчава формирането на тази нова организация, той обясни, че една от нейните цели е да замени Съюза на южноамериканските нации (Унасур). В този смисъл президентът на Колумбия твърди, че новото образувание "ще бъде координираща агенция в Южна Америка, а не бюрократична организация в услуга на конкретно правителство".


В същия дух, говорителката на министъра на правителството на Чили, Сесилия Перес, заяви, че "Унасур не се е събирала в продължение на 5 години и всъщносте форум, пълен с бюрокрация, без никакво споразумение". Вместо това сега се предлага "нещо различно, което ще даде сили на Южна Америка със своите различни идеологии и всеки е поканен да участва". Всъщност между 9 и 10 страни потвърдиха присъствието си или с президентите си или с министри.


Въпреки това, домакинът Пинера твърди, че правителството на Венецуела, водено от Николас Мадуро, не е било поканено да бъде част от Prosur. Според него това е така, защото той "не спазва изискванията за пълната валидност на демокрацията, върховенството на закона и пълното зачитане на човешките права и свободи".


В този ред, въпреки че беше обявено, че представителят на опозицията и самопровъзгласилият се президент на Венецуела Хуан Гуайдо ще присъства на срещата на върха, той се отказа и съпругата му Фабиана Росалес ще го направи вместо него.


През април миналата година Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Парагвай и Перу, шест от 12-те страни, които съставляват Унасур, изпратиха писмо до Боливия, страна, която бе председател на блока, за да поискат повторно активиране на организма, поради неговата "парализа".


Тези страни посочиха, че докато дейностите не бъдат активирани отново, те няма да участват в различните инстанции на агенцията. Четири месеца по-късно и след като Дуке пое властта в Колумбия, тази държава обяви директно излизането си от регионалния блок.


В допълнение, президентът на Еквадор, Ленин Морено, преди няколко дни обяви окончателното си оттегляне от организацията.

Станете почитател на Класа