В очакване на доклада за намесата на Русия в изборите в САЩ - какво правят ключовите играчи

Демократите предупредиха: "Не трябва да даваме на президента Тръмп, неговите адвокати или неговия персонал какъвто и да е "предварителен преглед" на констатациите или доказателствата на Мюлер"

Разследването на специалния съветник Робърт Мюлер относно намесата на Русия в изборите през 2016 г. най-накрая приключи и сега страната чака с затаен дъх да научи за констатациите на Робърт Мюлер, пише електронното издание на американския вестник The Washington Examiner, цитирано от Агенция "Фокус".

 

http://pogled.info/imagebank/cache/180510071704-660x371.jpg

Mоже да отнеме известно време, преди американците да са готови да научат плодовете на труда на специалния прокурор, тъй като докладът вече е в ръцете на Министерството на правосъдието и главния прокурор Уилям Бар.

Макар да не е ясно кога подробностите от доклада ще бъдат публикувани, се очаква Конгресът да научи за „основните заключения“ на Мюлер веднага след този уикенд.

И така, кои са и какво правят в момента някои от ключовите играчи около разследването на Мюлер, които очакват съдържанието на доклада:

Президентът Доналд Тръмп

Тръмп напусна Вашингтон в петък сутринта и замина за Флорида, където прекарва уикенда в резиденцията си в Палм Бийч, „Мар-а-Лаго“. Президентът не е казал нищо публично за края на разследването на Мюлер, което той нарича „лов на вещици“, водено от „ядосани демократи“.

Преди да напусне Белия дом, Тръмп повтори твърдението си пред репортерите, че между президентската му кампания през 2016 г. и Русия няма "тайно споразумение".

Засега президентът мълчи в социалната мрежа „Туитър“, която е основното му оръжие.

Главният прокурор Уилям Бар и заместник-главният прокурор Род Розенщайн

Бар е бил забелязан от репортери да напуска дома си и той пристигна в Министерството на правосъдието малко след това. Розенщайн също е в Министерството на правосъдието.

В писмо, изпратено до лидерите на Конгреса в петък, Бар каза, че може да представи "основните заключения" на специалния прокурор още през този уикенд. Не е известно обаче кога тази информация ще бъде изпратена на Капитолийския хълм.

Бар каза пред депутатите, че планира да се консултира с Розенщайн и Мюлер, за да "определят каква друга информация от доклада може да бъде предоставена на Конгреса и обществеността в съответствие със закона".

Специалният прокурор Робърт Мюлер

Разследването на Мюлер е обвито в тайна, а слуховете за предстоящото й заключение достигнаха до обществеността в края на седмицата.

Край на слуховете сложи обявяването на доклада, като стана ясно, че допълнителни обвинения не се очакват

След като докладът беше предаден, Мюлер бе забелязан в ресторант във Вашингтон, в петък вечер.

Питър Кар, говорител на канцеларията на специалния прокурор, каза, че Мюлер "ще приключи дейността си през следващите дни".

„Малък брой служители ще останат да съдействат за приключване на дейността на офиса за определен период от време“, каза Кар.

Демократите от Конгреса

Законодателите на Капитолийския хълм са в процес на изчакване, като очакват публикуването на основните заключения на доклада.

Според докладите, председателят на парламента Нанси Пелоси и демократите от Конгреса ще имат в събота следобед конферентен разговор, за да обсъдят стратегията си около доклада и следващите стъпки. Редица демократи, включително Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър, призовават Бар да представи пълния доклад на Мюлер на разположение на обществеността и да предаде на Конгреса основната му документация.

Бар, Пелоси и Шумър предупредиха: "Не трябва да даваме на президента Тръмп, неговите адвокати или неговия персонал какъвто и да е "предварителен преглед" на констатациите или доказателствата на Мюлер".

 

 

0a

 

 

Станете почитател на Класа