Тръмп: "Време е САЩ напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения"

Американският президент Доналд Тръмп потвърди чрез своя профил в Twitter, че Вашингтон трябва да признае суверенитета на Израел над спорната територия на Голанските възвишения.


"След 52 години е време Съединените щати напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, които имат стратегическо значение и критична сигурност за държавата Израел и за регионалната стабилност", пише президентът.


Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече благодари на президента на САЩ за решението му.


"В момент, когато Иран се опитва да използва Сирия като платформа за унищожаване на Израел, президентът Тръмп смело признава израелския суверенитет над Голанските възвишения, благодарим на президента Тръмп!"


Голанските възвишения бяха завзети от Израел от Сирия в шестдневната война от 1967 г., заедно със Западния бряг на Йордания и ивицата Газа в Египет.


Традиционно Вашингтон характеризира в официални документи палестинските територии и Голанските възвишения като "окупирани". Миналата седмица обаче имаше промяна във визията на САЩ към суверенитет на Израел над тези територии.


В доклада за човешките права в Израел и Голанските възвишения, публикуван на 13 март от държавния секретар на САЩ Майк Помпео, обичайното описание на териториите, "заети от израелци", беше заменено с "контролирани от израелците. "


Тези термини описват Голан, североизточното плато на Израел, което е завладяно през 1967 г. и чието население е предимно друзи, както и зона C на Западния бряг, която покрива 60% от територията на този регион и е изцяло под израелски военен контрол, съгласно споразуменията от Осло.


Това ново използване противоречи на официалната терминология на ООН и дори на предишния доклад на Държавния департамент на САЩ.


Миналия ноември, САЩ беше единствената страна, която в Общото събрание на ООН подкрепи Израел, като гласува против резолюция, която квалифицира анексирането на Голанските възвишения като "нищожно".

Станете почитател на Класа