САЩ ще тестват неутронни оръжия в космоса през 2023 година

Пентагонът възнамерява да тества лъч от неутронни частици в орбита през 2023 г., като част от усилията му да проучи развитието на различни видове оръжия, които ще бъдат разгърнати в космоса.


За да се разработят тези по-мощни лазери и други нови технологии от следващо поколение, чиято цел е да прихващат балистични ракети, вече е поискан бюджет от 304 милиона долара за финансовата 2020 година. Тези, които залагат на развитието на тези оръжия, реагират на необходимостта от противодействие на новите ракети на Китай, Русия, Северна Корея и Иран в близка до Земята орбита.


По-специално, Пентагонът проучва два възможни решения. Първото е да се разполагат на орбита спътници, снабдени с лазери, които могат да деактивират вражеските ракети. Специалистите по отбраната вече са казали, че "тези лазери трябва да имат мощност от мегавати", пише Defence One.


Другото решение, чиято приложимост се проучва, е използването на неутронни частици. Това е различна форма на насочена енергия, която ще прихваща ракетите с поток субатомни частици, които - за разлика от лазера, чиито фотони се движат със скоростта на светлината - се движат с малко по-ниска скорост.

Станете почитател на Класа