Бившият президент на Бразилия Мишел Темер е арестуван като лидер на "престъпна организация"

Бившият президент на Бразилия Мишел Темер (2016-2018) бе арестуван в четвъртък, в град Сао Пауло, като предполагаем лидер на "престъпна организация", се казва в изявление на прокуратурата.


"При операция "Радиоактивност" е идентифицирана престъпна организация, която е действала при изграждането на АЕЦ "Ангра 3", се казва в изявлението, като добавя, че прокуратурата разследва "престъпления на активна и пасивна корупция и пране на пари".


Темер беше арестуван от федералната полиция в контекста на антикорупционния случай "Лава Джето", за който също бившият президент Луис Инасио Лула да Силва вече е в затвора.


Освен Темер, съдията издава постановления за задържане под стража срещу Уелингтън Морейра Франко, бивш министър на енергетиката и бивш губернатор на Рио де Жанейро (1987-1991 г.), още седем души бизнесмени и полковник Жоао Батиста Лима Фильо, приятел на Темер.


Според прокуратурата превантивното задържане се дължи на факта, че разследванията показват, че има "престъпна организация, в пълна активност, участваща в конкретни действия с ясна гравитация".


Арестите са свързани с отклоняването на публични средства, предназначени за строителството на ядрената централа Ангра 3 в южната част на Рио де Жанейро.


По-конкретно, причината, която доведе до тези арести, е предполагаемият подкуп от един милион реала (около 260 000 долара), платен в края на 2014 г. от компания, контролирана от полковник Лима Фильо, за да получи договор от държавната Електрическа компания за изграждане на АЕЦ.


Бившият президент вече е бил цитиран в дузина други разследвания, които включват отпускането на пристанищни привилегии в замяна на подкупи.


Темер, син на ливански имигранти и три пъти президент на Камарата на депутатите, встъпи в длъжност през август 2016 г. след „импийчмънта" срещу президента Дилма Русеф, на която той беше вицепрезидент, по обвинения в манипулиране на публични сметки.


По време на мандата му прокуратурата два пъти поиска да бъде образувано дело срещу него за корупция, но Конгресът отказа да разреши. Той напусна позицията си на 1 януари, като по този начин загуби имунитета си.


Бившият президент Лула да Силва, лидер на работническата партия (PT), бе осъден през април на 12 години и един месец затвор в Куритиба, щат Парана. През февруари Първоинстанционният съд осъди Лула на още 12 години и 11 месеца затвор за корупционни престъпления.

 

Мега-операцията Lava Jato, стартирана през 2014 г., е най-голямата в историята на Бразилия и разкри мрежа за подкупи в замяна на търгове за обществени поръчки чрез държавната петролна компания Petrobas.

Станете почитател на Класа