Русия – прехвърляш колата на газ, държавата ти плаща

В Русия има план за стимулиране използването на по-чисто гориво на всички нива в транспорта – в случая на газ. Министерството на енергетиката е разработило федерална подпрограма с име “Развитие на пазара на горивото газ”, в рамките на която се планира изплащането на държавни субсидии за разработването на автомобили, работещи на газ, за закупуването на подобна техника за нуждите на общините и комуналните служби, както и да се компенсират част от разходите за преустройство за работа на газ на таксиметровите коли, пътническите превозвачи и частните собственици на автомобили.

 

Подпрограмата влиза в държавния проект “Енергоефективност и развитие на енергетиката”. В нея голяма част е отделена на газовото гориво, защото се смята, че субсидирането трябва да помогне не само за развитие на пазара на газовото гориво, но и да подобри екологичната обстановка, защото автомобилите с газови уредби изхвърлят в атмосферата по-малко вредности от класическите бензинови и дизелови коли. За да се класира автомобил за държавна помощ при преустройството на газ, той трябва да не е по-стар от пет години. От министерството предлагат помощта за преустройството да възлиза на 27 000 рубли /723 лева/ за частните собственици на автомобили. При това референтната цена за преоборудване на колата на газ се определя на 90 000 рубли /2410 лева/.

 

https://duma.bg/sites/default/files/%D0%93%D0%90%D0%97-12%20%D0%97%D0%98%D0%9C_050214.jpg

 

Собствениците на лек търговски транспорт ще имат право на субсидия от 48 000 рубли /1285 лева/, на автобуси с дължина до осем метра на 63 000 рубли / 1690 лева/, на други автобуси – 111 000 рубли / 2970 лева/, на камиони -114 000 рубли/3052 лева/ , а на ТИР-ове 147 000 рубли /3930 лева/. “Няма по нищо да различаваме собствениците на автомобили и очакваме, че основният брой транспортни средства, които ще ползват облекчения по програмата, ще са личен транспорт, принадлежащ на гражданите” – съобщават от министерството на енергетиката. За следващите пет години министерството предлага да се отделят от бюджета средства за субсидии и компенсации по програмата в размер на 187 милиарда рубли /5 милиарда лева/.

 

0a

 

От ведомството отбелязват, че по тяхна прогноза около 80% от тези, които ще се възползват от правото на субсидии за монтиране на газова уредба в автомобилите си, ще са частни собственици на коли. Програмата е планирана за реализация в тези региони на Руската федерация, които ще подадат съответна заявка. Средствата ще бъдат отделени от федералния бюджет, но за организацията на процеса за изплащане на компенсации и субсидии ще отговарят регионалните власти. КРОСС

 

Станете почитател на Класа