Стратегически бомбардировачи B-52 на САЩ изпълниха няколко мисии в Европа

Далекообхватни бомбардировачи B-52 Stratofortress проведоха тази седмица няколко мисии за обучение в Европа, за да демонстрират по "ясен и видим" начин ангажимента на Вашингтон към регионалната сигурност, според военновъздушните сили на страната.


Група от тези самолети пристигнаха от базата Барксдейл (Луизиана) в базата Феърфорд (Обединеното кралство) в края на миналата седмица.


В понеделник четири Б-52 "извършиха полети до няколко места в Европа", включително Норвежко море, Балтийско море (Естония) и Средиземно море (Гърция), се казва в изявление на ВВС.


Целта на тези полети бе "да се запознаят членовете на екипажите с театъра на операциите и да се демонстрира ангажираността на САЩ към съюзниците и партньорите", се казва в изявлението, като се добавя, че стратегическото командване на САЩ "редовно оценява подготовката на своите сили, за да гарантира, че може да изпълни своите ангажименти за сигурност."


"Стратегическите мисии на бомбардировачите подобряват подготовката и обучението, необходими за реагиране на всяка криза или потенциално предизвикателство по света", уточни ВВС.


В друго изявление военновъздушните сили съобщиха, че бомбардировачите провеждат тренировъчни полети в Балтийско море и в Полша "като ясна и видима демонстрация на ангажимента на САЩ към регионалната сигурност".
Тези мисии са били "тясно координирани" с правителствата на съответните държави и с подразделенията "Подсилена мисия за напреднало присъствие" на НАТО там, казаха американските военни.


Бе съобщено и за "координираните мисии" на бомбардировачите В-52 от въздушната база Андерсен в Индо-Тихоокеанския регион и Европа. В рамките на тези обучения бомбардировачите прелетяха на север до район източно от руския полуостров Камчатка.


"Като цяло полетите от Индо-Тихоокеанския регион и Европа показаха ангажимента на САЩ към съюзниците и партньорите чрез глобалната ангажираност на военните сили", подчертаха военновъздушните сили.


От своя страна, CNN отбелязва, че полетите на американски стратегически бомбардировачи в региона се стремят да изпратят "силно послание" към Москва по повод петата годишнина от обединението на Крим с Русия.


Москва предупреди тази седмица, че групировката на руските войски в Крим "непрекъснато се засилва и няма да даде никаква възможност на потенциален враг".

Станете почитател на Класа