Откраднаха бодлива тел по границата с Мексико и я продадоха в Тихуана

Американският президент Доналд Тръмп разпореди укрепването на оградата за сигурност, която разделя Сан Диего, Калифорния, от мексиканския град Тихуана през миналия ноември. Целта беше да се предотврати влизането на керваните мигранти от Централна Америка. Въпреки това, част от инсталираната бодлива тел бе открадната и има вече друга съдба.


Престъпниците откъснали цели участъци от оградата и ги продали на жителите на квартал Колония Либертад в Тихуана, които искат да защитят домовете си.


"Ние научихме за кражбата от американските власти, които са ни помолили за помощ чрез персонала за свръзка", казва Марко Антонио Сотомайор Амескуа, секретар на общинската обществена сигурност на Тихуана.


Той добави, че патрулите се опитват да избегнат по-нататъшни грабежи, но не винаги успяват, защото докато полицията пристигне в района, крадците вече са избягали.


Що се отнася до местоназначението бодливата тел, местните медии твърдят, че тя е била продадена на ниска цена и закупена от жителите на района, за да я инсталират по периметъра на техните домове.


Въпреки че не са успели да предотвратят кражбата, от отдела за свръзка по границите на Тихуана заявиха, че има 15 - 20 заподозрени, които са били арестувани. "По-голямата част от тях са били депортирани от САЩ, те са хора, които имат проблеми с наркотиците и живеят главно на улицата".

Станете почитател на Класа